Poslanički klub LDP predložio je izmenu aktuelnog Poslovnika Skupštine kojim bi bilo omogućeno da zakoni neophodni za priključenje EU budu usvajani u plenarnoj raspravi za 90 minuta. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini objasnio Čedomir Jovanović, lider LDP, suština izmena bi se svodila na formiranje skupštinskog odbora za praćenje primene SSP, koji bi, u komunikaciji s Vladom razmatrao evropske zakone.

 Razmatranje zakona bi tako umesto na plenarnoj sednici bio prevashodno zadatak Odbora, u kome bi bili predstavnici svih poslaničkih grupa. Evropski zakoni sa oznakom „SRB-EU“ bili bi usvajani ubrzano, ali bi Skupština i te kako bila angažovana u njihovom oblikovanju. Jovanovićje podsetio da se od 50 evropskih zakona, pred Skupštinom ne nalazi nijedan, a da je 40 u fazi nacrta ili radnoj verziji.

– Za sporost u usvajanju neophodnih evropskih zakona odgovorna je Vlada – naglasio je Jovanović.

On se založio za koordinaciju izvršne i zakonodavne vlasti. Na prethodni predlog LDP o ubrzanju usvajanja evrozakona, nije stigao odgovor ostalih poslaničkih grupa, ali će ovaj poslanički klub svoju novu inicijativu ponovo svima proslediti. Ukoliko ne bude ubrzan proces usvajanja zakona neophodnih za pridruživanje EU, LDP „ne vidi prostor i želju“ da dalje učestvuje u radu radnog tela za izmenu Poslovnika, najavio je Jovanović, koji je dodao da je za njih neprihvatljiva promena koja bi se svodila na sužavanje prava poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari