LDP: Nacionalistički nastup Nikolića 1Foto: FoNet/DS, FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je neprihvatljivim nacionalističkim istupom prevršio svaku meru i ozbiljno ugrozio nacionalnu bezbednost Srbije, sve građane Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji pozivom na novi oružani sukob sa Albancima.

Ovo je danas saopštila Liberalno demokratska partija (LDP).

Posle decenija ratova prouzrokovanih politikom koja je uništila našu zemlju i zbog koje su stotine hiljada ljudi izgubili živote, zvaničnici Srbije imaju obavezu da čuvaju mir, a ne da pozivaju na nova stradanja i katastrofalne ishode koje bismo teško prebrodili, navedeno je u saopštenju. Prethodnih nedelja svedoci smo kako nacionalistički ispadi i besmislene provokacije mogu da se vrlo brzo transformišu u ratne pokliče od kojih koristi na kraju imaju samo političari koji su ih namerno prouzrokovali, jer drugačije ne mogu da se ponašaju.

Skandalozan Nikolićev nastup u Banjaluci koji je produbio mnogobrojne podele u BiH dobio je svoj nastavak u nenormalnoj situaciji sa vozom, koji je umesto spajanja naroda doprineo još većoj radikalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i što je još gore, Srba i Albanaca kojima je budućnost zajedno u Evropskoj uniji, a ne u novim rovovima. Nikolić nas svojom neobjavljenom predsedničkom kampanjom, čiji je jedini sadržaj nacionalizam, i svojim današnjim nastupom i onim što je rekao u Banjaluci gura u nove sukobe, iako je prioritet svih prioriteta Srbije rešavanje problema koji su posledica devedesetih godina i koje smo uz užasne gubitke jedva preživeli, ocenila je LDP.

Građanske demokratske snage u Srbiji imaju obavezu da pruže snažan otpor nacionalističkom ludilu u kojem prednjači Nikolić, a koje otvoreno podržava i podstiče Kancelarija za KiM i njeni predstavnici. Srbiji su potrebne unutrašnje reforme i promene od kojih će građani i čitavo društvo imati korist, a ne izolacija koju nam nude sadašnji predsednik i drugi predsednički kandidati koji bi najradije rehabilitovali politiku Slobodana Miloševića i Vojislava Koštunice, zaključeno je u saopštenju LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari