Skupština Srbije razmatraće danas Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vladi.
Nakon rasprave i usvajanja ovih akata sledi izbor nove vlade koju bi trebalo da predvodi Mirko Cvetković, a koju će činiti stranke okupljene u koaliciji Za evropsku Srbiju i SPS-PUPS-JS.

Skupština Srbije razmatraće danas Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vladi.
Nakon rasprave i usvajanja ovih akata sledi izbor nove vlade koju bi trebalo da predvodi Mirko Cvetković, a koju će činiti stranke okupljene u koaliciji Za evropsku Srbiju i SPS-PUPS-JS.
Predstavnici Liberalno-demokratske partije najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da neće glasati za izbor nove vlade, jer ne veruju da će ona voditi Srbiju ka EU. Oni su istakli niz zamerki, kao što su preveliki ustupci socijalistima, način formiranja preglomazne vlade, kao i uvođenje niza novih ovlašćenja prvog zamenika premijera.

MRKONJIĆ: Ne želim ogoljeni resor

Beograd – Potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić izjavio je da neće biti ministar u novoj vladi jer ne želi da vodi, kako se izrazio, „golo“ ministarstvo infrastrukture iz kojeg su „istrgnute“ komponente prostornog planiranja i građevine. Mrkonjić je dodao da mu je u razgovoru predsednik Srbije Boris Tadić obećao da će voditi radove na Koridoru 10 i obnovu železničke mreže, ali da to ne može da sprovede jer su iz tog resora „istrgnute“ Železnica i Putevi Srbije. „Vidim da se sada, oni koji sedam godina ništa nisu uradili, grabe za moj resor i neka im je sa srećom“, rekao je Mrkonjić.

Funkcioner LDP-a Zoran Ostojić rekao je da će nova vlada uvek imati podršku te stranke u obavljanju evropskih poslova i modernizaciji Srbije, ali da LDP ne može da joj, zbog niza zamerki, da bezrezervnu podršku odnosno da ne može da glasa za nju na predstojećem skupštinskom zasedanju.

Uskoro dogovor Mađarske koalicije i DS-a

Subotica – Pregovori Mađarske koailcije i DS nastavljeni su tokom vikenda, nakon što je ta koalicija odbila ponudu da u novoj vladi Srbije ima potpredsednika koji ne bi imao poseban ministarski resor, rekao je za Danas Balint Pastor, predsednik poslaničkog kluba Mađarske koalicije. On je naglasio da očekuje da se rešenje znati već danas, nakon zasedanja Predsedništva Mađarske koalicije. On je ponovio da ta koalicija želi mesto u novoj vladi, ali s konkretnim nadležnostima i odgovornostima.

– Zbog ustupaka SPS-u koji se ne ogledaju samo u kadrovskim rešenjima, nego i u rešenjima o funkcionisanju vlade, koja se vide iz Predloga zakona o vladi, ne možemo da glasamo za tu vladu – istakao je Ostojić.
Prema njegovim rečima, najavljena vlada je najveća od petooktobarskih promena i toliki broj ministarstava govori o nezajažljivom apetitu koalicionih partnera Demokratske stranke.
– Sve što se desilo u proteklih nekoliko nedelja uverilo nas je da ovo nije vlada koja će voditi Srbiju ka EU i to je osnovni razlog zbog kojeg joj mi nećemo dati podršku – naglasio je funkcioner LDP-a Ivan Andrić i najavio veliki broj amandmana na predloženi zakon o vladi.
Prema njegovim rečima, davanje ovlašćenja premijera njegovom prvom zameniku je protivno Ustavu, čime socijalisti dobijaju ovlašćenja kao premijer.
– Prva i osnovna zamerka je uvođenje funkcije zamenika predsednika vlade. Nisu jasni mehanizmi po kojima će zamenik pomagati u vođenju i usmeravanju rada vlade i u obezbeđivanju njenog ujednačenog političkog delovanja, osim ako namera predlagača nije bila da se uvede funkcija kopremijera – rekao je Andrić.
On je objasnio da je važno da vlada ima jednog premijera koji za svoj program dobija podršku u parlamentu, a ne među strankama unutar vlade, da se nadoumice rešavaju pred parlamentom, a ne preglasavanjem, dodajući da je za LDP neprihvatljivo da se na tom mestu nalazi predsednik SPS-a.
Kao skandaloznu, Andrić je ocenio odluku da vlada s toliko ministarstava nema ministarstvo za evropske integracije, iako smatra da je to najvažniji proces za Srbiju.
Predloženim izmenama Zakona o vladi uvodi se institut zamenika premijera koji će imati ista ovlašćenja, kao i predsednik vlade osim predlaganja izbora ili razrešenja članova Vlade. Zamenik premijera će imati ovlašćenje da zamenjenuje premijera u slučajevima njegove odsutnosti ili sprečenosti da obavlja funkciju.
Prema koalicionom dogovoru, mandatar Mirko Cvetković će za prvog potpredsednika, odnosno svog zamenika predložiti Ivicu Dačića. Izmenama je predviđeno i uvođenje takozvanog „zlatnog glasa“ što bi trebalo, prema obrazloženju predlagača, da otkloni mogućnost blokade rada vlade koja ima paran broj članova. Time je predviđeno da se, u slučaju podeljenog broja glasova, usvojenom smatra odluka za koju je glasao premijer. Predloženi zakon o ministarstvima predviđa da vlada ima 24 resora i još jednog ministra bez portfelja, a to mesto će, prema najavama, dobiti predstavnik Bošnjačke liste Bajram Omeragić.
Vlada će imati četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Očekuje se da će imati ukupno 27 članova. Predloženo je uvođenje novih ministarstava – životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan. Takođe, vlada će zadržati ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari