LDP: Poslanici u odborima kontrolišu vlast 1Foto:FoNet Nenad Djordjevic

Neodgovorno je prećutkivati elementarne činjenice koje govore da od uvođenje višestranačja u Srbiji i prvih parlamentarnih izbora do danas broj predstavnika u skupštinskim radnim telima i njihova funkcija proizilazi iz rezultata glasanja na izborima, kaže za Danas Kenan Hajdarević, član Predsedništva LDP.

On je to rekao reagovajući na „tvrdnje u redakcijskom komentaru Danasa kojima se kritikuje LDP zato što ima zamenika u jednom skupštinskom odboru“. (Danas, 10. jul „Kraj bitke za Vračar“). Sasvim drugačiji stav ima međutim pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, koji je u saopštenju juče pozvao opozicione stranke da napuste stranačke odbore.

– Jedno od nepisanih pravila je da vlast ima predsednika odbora, a opozicija zamenika i obrnuto, što je dobra i korisna politička praksa, kaže Hajdarević. „Po rezultatima izbora LDP je dobila pravo da ima jednog zamenika predsednika u odboru za kulturu u informisanja, na isti način na koji su to pravo iskoristile i poslaničke grupe Dveri, Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke. Ta politička kultura je potrebna radi bolje i efikasnije kontrole vlasti, tako da naglašavamo da je imenovanje Nataše Mićić na mesto zamenice predsednice Odbora za kulturu i informisanje posledica broja glasova koje je LDP dobila na izborima. Po istom principu mesta u odborima ispred opozicije dobili su i potpredsednica DS Maja Videnović, koja je zamenica šefa važnog skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava. Dejan Nikolić iz DS zamenik je šefa skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, Ivan Kostić iz Dveri je na čelu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, potpredsednik SDS Marko Đurišić zamenik je predsednika Odbora za bezbednost, dok je Goran Bogdanović, takođe poslanik SDS, zamenik predsednika odbora za Kosovo i Metohiju“, nabraja Hajdarević. On ističe da u LDP misle da je ovo i „dobar način da se opozicija i vlast dogovore o nesmetanom funkcionisanju parlamenta, i žao nam je što takvih dogovora nema u skupštini više, kako bi nepotrebne tenzije bile smanjene“.

Međutim, sasvim drugačiji pogled na ovakav izgled parlamenta ima DJB. U Radulovićevoj stranci ističu da su njihovi poslanici sprečeni da vode radna tela Skupštine Srbije usled „političkih dilova“ i pozivaju „DS, SDS i Dveri da daju ostavke na udeljena mesta predsednika i zamenika predsednika odbora i pridruže se zahtevu za poštovanje izborne volje građana i dostojanstva Narodne skupštine“. Takođe, DJB zahteva promenu svih predsednika i zamenika predsednika odbora, i podržava peticiju Dušana Teodorovića za smenu Muamera Zukorlića sa mesta predsednika Odbora za nauku. (LDP i Zukorlić su u istom poslaničkom klubu, prim. P. D.). U DJB takođe smatraju da su izostavljeni zahvaljujući „nakaradnom Poslovniku, koji je usvojio DS“.

„Do sada je formirano 17 skupštinskih odbora (ukupno ih je 20), a čak u 16 SNS ima ili predsednika (9 iz SNS plus Marjan Rističević plus Vulinov Pokret socijalista plus LJajićev SDPS) ili zamenika predsednika (5). Koalicioni partneri SNS imaju još 5 predsedničkih i 4 zamenička: SPS je dobio jedno predsedničko i dva mesta zamenika; po jedno predsedničko su dobili Jedinstvena Srbija, LSV Nenada Čanka, i SVM, koji je dobio i jedno mesto zamenika predsednika; LDP-u dodeljeno je jedno zameničko mesto. Mrvice sa stola dobili su DS i SDS Borisa Tadića – po 3 zamenika predsednika, Dveri jednog predsednika… Kandidati su predlagani na samim sednicama, bez unapred dostavljenih biografija, a većina tih biografija je podsmevanje smislu i razvoju države… Meho Omerović vodi ljudska prava iako je odgovoran za sprečavanje rasprave o godišnjem izveštaju zaštitnika građana, Marija Obradović je reizabrana za predsednicu Odbora za odbranu, a onemogućila je otvaranje afere „Helikopter“ u Skupštini, Maja Gojković vodi kulturu i informisanje mada ništa ne govori o njenoj stručnosti za kulturu, a ukazuje na potrebu Vučića da potpuno kontroliše medije, Igor Bečić sa nerazjašnjenim slučajem optužnice za falsifikat diplome predsednik je Odbora za kontrolu službi bezbednosti“, navodi se u saopštenju DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari