Lečić: Branim demokratiju u Demokratskoj stranci 1Foto: FoNet/ AP

Prvo što ću uraditi i što već uveliko rade časne demokrate jeste odbrana DS.

Tačnije, odbrana demokratije u DS-u. Još tačnije, odbrana demokratije u Srbiji. Sledeći korak će biti promocija politike „Tri tačke za Srbiju“ građanima Srbije, a cilj joj je da zajedno definišemo kakvo društvo hoćemo. Da svi jasno vidimo, najzad, Srbiju za kojom čeznemo. Za njom čeznu danas i oni koji toga nisu svesni. I, naravno, da se ozbiljno pripremamo da za takvu Srbiju i glasamo. Demokratska stranka sa svim onim što joj se dešava deli sudbinu našeg naroda, poručuje u razgovoru za Danas glumac i demokrata Branislav Lečić, koji je proglasio pobedu na unutarstranačkim izborima koje ne priznaje ranije izabrani predsednik Zoran Lutovac. Krilo oko Lečića najavilo je da će danas (subota) u Sava centru održati izbornu skupštinu. Taj skup počinje „tačno u podne“, što, kako naš sagovornik naglašava, „ima jasnu simboliku“. Lečić kaže da je na skupštinu pozvao sve bivše predsednike stranke, „uključujući Lutovca“.

* Kada planirate da podnesete zahtev za upis u registar političkih stranaka kao zastupnika DS-a Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave?

– To ćemo učiniti tačno 5. oktobra. Sticajem okolnosti, tu postoji jaka simbolika. Sve je simbolično, cela ova stvar se dešava u okruglim brojevima – jer godina je 2020, 20 je godina od Petog oktobra, od prve demokratske revolucije, zatim slavimo 100 godina od postojanja institucije demokratije, a to je Demokratska stranka, i 30 godina od njenog obnavljanja. Sve je zaokruženo i ima na kraju nulu, a rejting DS-a je sada nula i to su rezultati onoga što se od Petog oktobra do danas desilo – da revolucionari i oni koji su zaista „uneli“ demokratiju u Srbiju sada imaju rejting nula. A nažalost, bivši predsednik Lutovac ovu simboliku kruniše masovnim izbacivanjem upravo učesnika petooktobarske revolucije izvan DS-a. Veličanstvena reforma! Svaka mu čast! Izvinite, samo se pitam – ko ovde radi za Vučića?!

* Bili ste blizak prijatelj i saradnik ubijenog premijera i predsednika DS-a Zorana Đinđića. Šta mislite, kakav bi Vam savet on danas dao?

– Što se Zorana Đinđića tiče, on bi nam svima sada rekao – pa šta ste dosad čekali? Ali, mislim da bi mu Lutovac, kao savetnik za koga nikad nisam čuo dok sam bio sa Zoranom da ga je ikad išta savetovao, verovatno na uvo šapnuo: „Izdržite, izdržite, samo izdržite, druže predsedniče.“

* Kako komentarišete tvrdnje frakcije stranke oko Zorana Lutovca povodom najnovijih isključenja iz DS-a da su birači „tražili nova lica, dobiće ih u DS-u“?

– Bivši predsednik stranke Zoran Lutovac je novo lice starih lica iz stranke koja su ga podmetnula da glumi demokratu i reformatora. Loša je to gluma. Po svemu što je uradio za ove dve godine nijedan član DS-a ne može da mu aplaudira. Iako je predstava u DS-u, režirana spolja, od poznatog autora, ostavila je jako loš utisak. Lutovac ničim nije zadužio DS, osim unošenjem u ovu partiju mržnje i isključivosti, a to je odlika autokrata. Trebalo je neko vreme da članovi stranke otvore oči i da iza fasade „novoga lica“ prepoznaju talentovanog demagoga kome je reforma stranke izbacivanje neistomišljenika. Ostaće upamćen kao politički kuriozitet – predsednik koji je napao sopstvenu stranku i neko ko je sopstvenu poziciju branio do potpunog apsurda, histerično izbacujući sve, dok ne ostane sam. Svi su krivi samo ja ne, zamenite mi narod jer ovaj je loš, ne voli me i ne navija za mene, Kralj Ibi. Bilo bi mnogo poštenije da je otišao u partiju onoga koji ga je i instalirao u DS. Na moju veliku žalost, karakter bivšeg predsednika nije demokratski. On je demokratiju učio, ali savladao je samo demagogiju.

* Tvrdi se, takođe, da je grupa okupljena oko Vas „direktno odgovorna za propast stranke u proteklih osam godina“.

– Stranka je pala zbog gubitka kohezije u njoj, izgubila je unutrašnju snagu, nije ni čudo, doživela je više šokova, ali je preživela. A najnovija situacija je vrhunac. Ne samo da su joj naprednjaci uzeli politiku koristeći je kao fasadu u krivom ogledalu, nego sada oni koji politiku vide isključivo kao tržište interesa hoće i brend da joj uzmu, i tako joj zadaju završni udarac, da je potpuno isprazne, kako oni misle, od njene suštine. Zato izbacuju ljude. Kao da je DS neka posuda u koju sada sipaš neke druge ljude, ne poštujući karakter same stranke, i, naravno, njenu misiju. Najveće bogatstvo DS-a su upravo ljudi u njoj, njihovo političko iskustvo, znanje i integritet. To je DS.

* Šta Vi nudite DS-u i građanima?

– Ukrštanje političkog iskustva i mladosti oživeće demokratiju u zemlji, a samim tim i stranku. To je moj zadatak. Znači, politika mora da postane izazov za ostvarene ljude, koji imaju odgovornost za ovu zemlju, i izazov za mlade, ambiciozne ljude da učestvuju u promeni, jer treba da se bore da ono što traže u svetu, to izbore ovde u svojoj zemlji. Mnogo smo vremena potrošili, a da nismo realizovali san započet još pre 20 godina, Petog oktobra. Ideje prve demokratske revolucije nisu ostvarene, nešto u rečniku i dizajnu prepakovan, ponovo je na vlasti nacional-socijal-konzervativizam. Zato je potrebno da snažno artikulišemo liberalno-demokratsku politiku, sa socijalnim predznakom. Politika ponovo mora postati tržište ideja, a ne samo interesa (burazerski kapitalizam). Zato i pozivam sve bivše predsednike DS-a da se objedinimo, prevaziđemo sve svoje sujete, nesporazume i razlike, i odlučno krenemo u borbu sa ovim režimom. Nema prečeg posla od ovog, oboriti apsolutizam u Srbiji to ima političku i kulturološku vrednost. Nova politička misija DS-a, koja kreće od nule (setite se simbolike) razgoreće taj žar jer ima ga u DS-u, a ima ga i među građanima. Program „Tri tačke za Srbiju“ napraviće to neophodno savezništvo između iskustva i mladosti, politike i građana. Tri tačke za Srbiju – sveto trojstvo naše akcije. Prva tačka – beskompromisna borba za civilizovanu Srbiju, Evropska unija, kojoj pripadamo, jer smo u Evropi, ali ne EU bilo koja, nego socijaldemokratska. Druga tačka – građanska Srbija, to znači da postavljamo ključno pitanje, sebi i građanima, „kakvu zemlju mi hoćemo“, a ne samo kolika je ona, akcenat je, znači, na suštini, a ne samo na formi, na kvalitetu društva, a ne samo na kvantitetu. Treća tačka – jednake šanse za sve, što znači pravna država, vladavina prava, slobode za sve, naročito za medije, i ravnopravnost, uređenje i stabilizovanje demokratskog sistema koji će sprečiti pojavu uzurpacije vlasti i autokratiju. Iz ove tri tačke sve drugo proizilazi, i biće razrađeno u susretu sa građanima. Kad građani prepoznaju tri tačke za Srbiju kao svoju politiku, kao svoj program, pobedićemo na izborima, a onda ćemo takvu Srbiju i napraviti. Ja nisam „političar“ da vas lažem, ja sam glumac da vam kažem istinu, ceo moj život je samo borba za nju. Ovo dugujemo ubijenom premijeru Đinđiću, a siguran sam da ova Srbija jedva čeka Srbiju o kojoj govorim. Ja sam prihvatio odgovornost da ovo politički sprovedem u delo. Kao predsednik učiniću sve da okupim demokrate u ovoj zemlji, da okupim političke organizacije socijaldemokratske orijentacije. Moramo da stvorimo veliki blok demokrata i objedinjeni da se suprotstavimo samovolji ovog režima, i društvenoj destrukciji, eroziciji morala i stvaranju razgranate koruptivne mreže, i totalnoj dominaciji kič kulture.

Ne treba mi ništa

* Šta će biti ako Vas nadležno ministarstvo ne prizna kao predsednika DS?

– Ja neću odustati od politike koju zastupam jer ja govorim ono što mislim, a to što mislim ja i radim. Neophodnost politike o kojoj sam pričao je toliko očigledna da se mora raditi odmah sa građanima, razgovaraću sa njima širom države, takođe, nastojaću da mlade politički motivišem da nađu svoju sreću, u Srbiji kao svojoj domovini. Meni mogu da zvižde samo botovi, a pravi građani će prepoznati šta pričam jer ja govorim srcem i iskreno. Realno, meni ne treba ništa. Mogu da se kompletno „zavučem“ u svoju intimu, a to znači u svoju porodicu jer imam troje divne dece, ali moja porodica je i Srbija, a tu treba i moja deca da žive.

Glasači da ulažu u svoju stranku

* Kako ćete rešiti pitanje dugova DS?

– Želim da naši glasači shvate da ulaganjem u svoju stranku pomažu da se ideje koje sam naveo ostvare, a ne da se ostvare samo partikularni politički interesi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari