Timoti Les: Vučić će ignorisati Erdoganovu podršku Prištini zbog ekonomije i trgovine 1Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike/ Arhiv

Ne mislim da će ova najnovija izjava uticati na odnose Turske sa Srbijom. Erdogan je neprestano izražavao svoju podršku Kosovu i u prošlosti, a predsednik Vučić je to umnogome ignorisao, pa će ignorisati i ove najnovije izjave.

To kaže za Danasov portal Timoti Les, britanski stručnjak za Zapadni Balkan i saradnik portala Demostat sa Univerziteta Kembridž, komentarišući poruku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da zvanična Ankara radi na novim priznanjima Kosova.

Kako su prenele agencije i pojedini mediji, Erdogan je poručio da će o toj temi razgovarati i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

„Nastojimo da što više zemalja u svetu prizna Kosovo. Sada postoji 114 priznanja i mi želimo da se taj broj poveća“, poručio je turski predsednik uoči posete turskom delu Kipra.

Prema mišljenju Lesa, „odnosi između Srbije i Turske nastaviće da budu definisani ključnim interesima dveju država, iznad svega produbljivanjem međusobne trgovinske i ekonomske saradnje“.

„Ne pridajem mnogo značaja ovoj izjavi koja je u suštini potvrda dugotrajne pozicije Turske o pitanju Kosova. Pretpostavljam da se razlog zbog kojeg je Erdogan to sada komentarisao uglavnom odnosi na odnose Turske sa SAD. Vašington je verovatno zamolio Ankaru za pomoć u vezi sa konsolidacijom nezavisnosti Kosova, a Ankara želi da stekne naklonost Vašingtona jer strahuje od sankcija, što bi izazvalo nevolje za ekonomiju Turske“, konstatuje sagovornik Danasovog portala.

Les takođe ukazuje da Erdogan „možda razmišlja i o Kipru, gde su pregovori dveju polovina ostrva nedavno nastavljeni, i gde Turska podržava secesiju severa“.

„Ipak, ne mislim da će ova izjava imati mnogo uticaja. Međunarodna moć Turske je ograničena i ne postoji mnogo toga što ona može da uradi da promeni mišljenje onih država koje su dosad odbijale da priznaju Kosovo“, zaključuje Timoti Les.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se za sada nije javno oglašavao povodom izjave predsednika Turske. Podsetimo, prilikom Erdoganove posete Srbiji, oktobra 2017, Vučić je izjavio da „Srbija oseća Tursku kao prijatelja“. Slične stavove izricao je i prilikom drugih susreta sa predsednikom Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari