Levica više nije revolucionarna 1Foto: M.Pudar

Svedoci smo narasle nejednakosti među ljudima u svetu uslovljene savremenim kapitalizmom, a u poslednjih četvrt veka i u našoj zemlji se dešava neravnopravna raspodela bogatstva i moći, naveo je sociolog Jovo Bakić na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF)“Restauracija kapitalizma i perspektive levice u Srbiji“.

Bakić poručuje da levica mora da bude antikapitalistička.

– Neravnopravnost se približila onoj koja je vladala pred Prvi svetski rat, a ona se smatrala najvećom ikada, s tim da današnja levica nije revolucionarna i mora pronaći način kako da uspostavi balans. On je podsetio na ključni mehanizam u kome strah od revolucije uslovljava kapitalizam da pokaze svoje socijalno lice.

– Strah od komunizma uticao je na stvaranje država blagostanja u mnogim evropskim zemljama i zato se period od 1945. do 1975. godine smatra za tri decenije procvata socijalnog staranja. Kada je strah počeo da popušta, kapitalizam ponovo pokazuje svoje surovo lice. Raspad SSSR i rasturanje Jugoslavije doneli su i nama promene, ušli smo u periferizaciju Balkana. Dok smo kao deo Jugoslavije bili deo poluperiferije, sada smo periferija, a u Srbiji se danas svaka pojava iz kapitalizma preslikava na krajnje obesmišljen način, rekao je Bakić i naveo primer radnika na lizing koji su potpuno obespravljeni, bez staža, bez socijalnog i bez prava na odmor i bolovanje.

Najurili ih zbog Jankovića

Ove godine ZSF organizuje serije tribina kojima će obeležiti 150 godina od prvog izdanja prvog toma „Kapitala“ Karla Marksa i 100 godina od Oktobarske revolucije. Tribine se održavaju u Kulturnom centru Zrenjanina, jer je prestala saradnja sa KUD „Petefi“. „Odande su nas najurili posle tribine o grejanju, na kojoj je tada gost bio zaštitnik građana Saša Janković. Jedno manjinsko, kulturno udruženje protivi se da u njihovim prostorijama govori zaštitnik građana, čija je osnovna delatnost zaštita nacionalnih manjina. Tako stvari sada stoje“, objasnio je politikolog Miroslav Samardžić, osnivač ZSF-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari