Li Mančang: Miroljubiva politika Srbije 1Foto: Printscreen

Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodi miroljubivu spoljnu politiku i daje sve od sebe da gradi dobrosusedske odnose i doprinosi miru i stabilnosti u regionu, rekao je danas ambasador Kine Li Mančang.

Li je, kao uvodni govornik na otvaranju međunarodne konferencije „Beogradski strateški dijalog“, rekao da je Srbija kao mala država dala veliki doprinos čovečanstvu, pominjući Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Vuka Stefanovića Karadžića, Iva Andrića i Novaka Đokovića.

Srpski narod je vredan, hrabar, iskren i otvoren, gostoljubiv, obrazovan i kulturan, istakao je Li.

Prepričavajući kako je nedavno odgovorio na pitanja šta voli ili ne voli u Srbiji, šta su prednosti i vrline srpskog naroda, Li je naglasio da je Srbija kičma Balkana, ali da je upravo zbog takvog geografskog položaja vodila bezbroj ratova koji su joj bili nametnuti.

Srbija je izašla iz tih ratova kao pobedica, ali je platila ogromnu cenu. Kineski narod deli skoro istu sudbinu i zato mi volimo i cenimo mir. Naš san je da živimo i radimo u miru, rekao je on.

Li je podsetio da je Srbija prva zemlja u regionu sa kojom Kina ima sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Srbija ima bogatu kulturu i istoriju, a Vlada stvara bolje uslove za strane investitore, rekao je Li i naglasio da su kineske kompanije veoma zadovoljne u Srbiji.

U mojim očima, dodao je, Srbija je jedna od najboljih zemalja, ali ipak imamo jednu razliku – ja najvijam za kinesku reprezentaciju, a moji prijatelji Srbi za srpsku.

Tako pokazujemo patriotizam, a onda čestitamo jedni drugima, rekao je Li, koji je potom učesnicima konferencije govorio o sastanku američkog i kineskog predsednika Donalda Trampa i Si Đinpinga.

Predsednici su detaljno razgovarali i postigli visoku saglasnost o brojnim pitanjima, potpisana su 34 ugovora i sporazuma vrednosti 253 milijarde dolara, rekao je Li i naglasio da je zajednička saradnja dobra na osnovu međusobnog poštovanja i uzajamne koristi.

Pacifik je dovoljno veliki za sve narode koji žive u tom regionu, rekao je Li i založio se za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država.

Li je rekao da se određen broj ugovora tiče i incijative „Jedan pojas – jedan put“, koji je kineski predsednik Si inicirao 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari