Lideri opozicije za saradnju na beogradskim izborima 1Foto: FoNet

Izjava Borisa Tadića da opozicija na lokalnim izborima u Beogradu treba da ide u dve kolone, izazvala je mnoge reakcije u redovima opozicije. Povodom ove izjave pitali smo analitičare i predstavnike opozicionih partija kako kometnarišu stav Borisa Tadića.

-Nije nerealan predlog, ali ne garantuje srećan kraj za opoziciju. Za rezultat koji bi opoziciju vratio u zonu političke relevantnosti potrebni su novi ljudi, konkretne ideje i drugačiji sistem komunikacije za biračkim telom. Isti ljudi i ista priča vode do istog, za opoziciju, nepovoljnog ishoda, kaže za Dabas politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Poslanicu Nove stranke Mariniku Tepić raduje što je Tadić zaključio da je predlog Nove stranke dobar, s obzirom da je Nova stranka još pre mesec dana počela da zagovara nastup opozicije u dve kolone, programski srodne.

-Umesto puke sabornosti i sveokupljanja u jednu kolonu. Jedna kolona zvuči možda bolje, ali je neodrživa i unapred osuđena na propast, jer ne predstavlja puku sinergiju pošto naši birači ne rade za sendvič i da im se kaže za koga glasaju, već misle svojom glavom, ističe Tepić.

Sanda Rašković Ivić šefica poslaničkog kluba Za spas Srbije kaže da bi bilo najbolje da opozicija stane iza jednog kandidata za gradonačelnika.

-Tadićev poziv je dobar jer poništava sva „opravdanja“ opozicionara da ne mogu u koaliciju zbog „ideološke čistote“. Nacionalni i demokratski blok imaju smisla jedino ako se obavežu da sa Vučićem, odnosno njegovim pionima neće biti nikakve saradnje i da se neće iscrpljivati u međusobnim napadima, što će vlast maksimalno podsticati, smatra Rašković Ivić.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović govori da bi bilo mnogo bolje i korisnije da se ide na jednoj listi, bez desnice. Tako bi opozicija u Beogradu imala dobre šanse.

-Ali oni znaju da ne mogu sa DJB i Dverima pa zato predlažu koaliciju koja je u stvari DS, stari i novi. Ponavlja se stara priča o sujetama jer se zovu samo oni koji su u Skupštini i dva predsednička kandidata, što je loše i kratkovido. Biće im posle jasno, kaže Stefanović.

Lideru Dveri Bošku Obradoviću je drago da opozicija uviđa potrebu da sarađuje.

-Dveri se od početka političkog delovanja zalažu za fer i poštene izborne uslove za sve. Nažalost, ni u vreme vladavine režima Borisa Tadića izborni uslovi nisu bili regularni, ali sada je pređena svaka mera. Predlozi za ukrupnjavanje u dve kolone imaju smisla iz ugla političke platforme sa kojom se izlazi na izbore. Međutim i to neće imati efekta ako ne bude saradnje kompletne opozicije po pitanju fer i poštenih izbornih uslova, naglašava Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari