Lideri SZS za Euraktiv: Zarobljena država ugrožava evropsku budućnost 1Foto: FoNet/ JUGpress

Lideri opozicionog Saveza za promene Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić pozvali su čelnike EU da im pomognu da ostvare slobodu medija, uslove za slobodne i fer izbore, nezavisno i funkcionalno sudstvo jer samo tako Srbija može da ostvariti svoju evropsku budućnost.

U autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv oni su naveli da su odlučni da s EU rade na mirnoj i demokratskoj transformaciji Srbije kao snage ​​za pozitivne promene i potpuno pomirenje u širem regionu, upozorivši da evropsku budućnost Srbije ugrožava zarobljavanje države.

Od 2012. i dolaska Srpske napredne stranke (SNS) i aktuelnog predsednika Aleksnadra Vučića na valst Srbija dramatično zaostaje na planu demokratije, a primetan je ponovni uspon autoritarne vladavine koji je gotovo u potpunosti zarobio državu, ocenili su.

Pod naslovom „Zarobljavanje države preti procesu EU intergracije“ autori dodaju da Srbija preživljava jedno od najoštrijih nazadovanja u slobodi medija i da je prema svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica, od 2014 pala za 36 mesta.

Nazadovanje u slobodi medija i povećano zarobljavanje države doveli su do toga da je Srbija prešla iz kategorije „slobodnih“ u „delimično slobodne“ države u izveštaju Fridom hausa o slobdama u svetu, a glavni razlozi pogoršanje su izbornih uslova, represija valsti nad medijima i neustavno gomilanje izvršnih ovlašćenja od strane predsednika.

Obezbeđivanje slobodnih i poštenih izbora je „sine qua non“ za početak rešavanja svih tih pitanja, istakli su autori.

Oni su dodali da kao rezultat sve većih pritisaka, gotovo sve relevantne opozicione stranke u Srbiji bojkotuju i skupštinu i predstojeće parlamentarne izbore jer bi, kako su navelu, u trenutnim okolnostima, učešće na takvim izborima legitimisalo sistemv korupcije i represije.

To se ne može dopustiti i stoga je potrebno postići znatna poboljšanja kako bi se osigurali slobodni i pošteni izbori, počevši od ispunjavanja preporuka ODIHR-a.

Đilas, Zelenović i Nikolić su ukazali da se trenutno ključni izazovi s kojima je Unija suočena ne mogu pravilno rešiti bez Zapadnog Balkana, što se posebno odnosi na Novi zeleini dogovor i migracije. Stoga od srca pozdravljamo ponovno angažovanje EU u regionu i priznanje da je za razvoj Evrope potreban stabilan Zapadni Balkan, dodali su.

Iako se srpska vlada nominalno zalaže za članstvo u EU, nedostatak značajnih promena pokazuje pravu istinu: ne postoji politička volja za strukturnim reformama. Ključni pokazatelji su nedostatak napretka u reformama vladavine zakona i neprestano zamrznuti dijalog Beograda i Prištine.

Izrazito smo svesni da naša država ne može napredovati bez normalizacije odnosa s Prištinom i posvećeni smo radu na tome. Uvereni smo da pomirenje leži u podsticanju zajedničkog života preko etničkih granica i da je potrebno izgraditi poverenje između dviju strana, navodi se u tekstu.

Autori ističu da su nepokolebljvi u tome da je budućnost Srbije u EU ali da tubudućnost dovodi u pitanje ponašanje vlade i zarobljavanje svih značajnih institucija, uključujući medije i pravosuđe.

Stoga pozivamo čelnike EU da nam pomognu u postizanju sledećeg: sloboda medija, slobodni i pošteni izbori, nezavisno i funkcionalno sudstvo jer samo postizanjem toga možemo ostvariti svoju evropsku budućnost, naveli su dodajući da su u poslednje dve decenije svi, i u Srbiji i u EU, previše naporno radili da bi ti pokušaji propali.

Đilas, Zelenović i Nikolić su o izbornim uslovima u Srbiji govorili na prošlonedeljnoj tribini u organizaciji grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari