Ligaši i liberali glasaće protiv Vlade 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Poslanici Liberalno-demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine glasaće protiv nove vlade Aleksandra Vučića, rečeno je Danasu u tim partijama.

Mesecima pre ali i posle održanih izbora deo javnosti je smatrao da bi LDP i LSV lako mogli da budu deo nove vlade. Tome u prilog išle su i dosta nejasne poruke koje su dolazile, prvenstveno iz LDP, koje su se tumačile kao mogućnosti saradnje sa mandatarom Vučićem. A mandatar je lidere tih partija, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, pozvao i na prvi krug konsultacija o sastavu vlade. Očekivalo se da će ih pozvati i u drugi krug razgovora, ali do toga nije došlo. U međuvremenu, LSV je postala deo vlasti u Novom Sadu, u kojoj glavnu reč vode naprednjaci, ali je izostala iz koalicije na pokrajinskom nivou.

Marinika Tepić, poslanica LSV u Skupštini Srbije, za Danas kaže da se LSV posle prvog kruga konsultacija jasno opredelila za opozicionu ulogu.

– Opredelili smo se i rekli da ćemo biti oštra opozicija. Svakako nemamo nijedan razlog da verujemo da ćemo podržati novu vladu – navela je ona. Kako je dodala, kao i u proteklom parlamentarnom sazivu, LSV će s pažnjom pratiti sve procese koji su vezani za evropske integracije i glasaće za predloge vlade koji idu u pravcu ispunjavanja obaveza koje Srbija ima u evropskim integracijama.
U LDP nam je rečeno da i njihovi poslanici neće podržati novu vladu, odnosno da će glasati protiv. Kako kažu, odnos prema budućoj vladi ova stranka će graditi na osnovu politike koju vlada bude sprovodila, i da će podržati svaki korak u dobrom smeru i biti oštra opozicija svemu što društvo vuče unazad. To je, kako nam je rečeno, jasno posle saopštenja LDP u kojem se između ostalog navodi da je politika ono u čemu se razilaze SNS i LDP.

Ovo saopštenje LDP bilo je reakcija na izjavu potpredsednika SNS Igora Mirovića, koji je naveo da nije siguran da LDP ima tu dozu širine i tolerancije u odnosu na ukupan politički ambijent da bi mogao da uđe u sastav nove vlade. „NJihov stavovi su ponekad krajnje ekstremni i krajnje netolerantni na okolnosti u kojima se Srbija nalazi imajući u vidu njen međunarodni položaj, ekonomiju, potrebu da sarađuje sa više važnih tačaka u svetu. I to i mnogo drugih tačaka je razdor u mogućnost da se s LDP-om sarađuje“, rekao je Mirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari