Liht: Neobično uljudan dijalog 1Foto: Medija centar

Ovogogodišnji Beogradski bezbednosni forum ostaće upamćen pre svega po neobično uljudnom dijalogu premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame, ocenila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht u intervjuu za Novi magazin.

Liht je naglasila i da su sa foruma poslate dve važne poruke, a to je da Evropa i region imaju problema da uspostave dijalog, kao i da nije na delu migrantska kriza, već kriza politika rešavanja migrantskih pitanja.

Prema njenim rečima, nije bilo teško da se organizuje susret premijera Albanije i Srbije.

Istina, trajalo je, ali od samog početka kad je ideja rođena, novembra prošle godine, po završetku prethodnog foruma, mi smo korak po korak išli ka trenutku kad će se sresti, rekla je Liht.

Nismo znali da će se susret pretvoriti u višednevnu posetu delegacije Albanije Srbiji, kao što nismo znali ni da će biti prevedena Ramina knjiga i da će to biti još jedan vid njegovog predstavljanja u Srbiji, istakla je ona.

Način na koji se odvijao taj razgovor zaista je, prema oceni Liht, korak u pravcu redefinisanja Balkana, koji se prepoznaje ne samo kao zona sukoba, nego i kao nesposobnost za dijalog.

Liht je podsetila da su dvojica lidera razgovarala pred stotinama učesnika i medija, pred milionima gledalaca, sporili su se ne samo o statusu Kosova, nego i o drugim pitanjima, ali su to radili u ozbiljnoj raspravi.

Oni koji ovde vode dijalog pred očima javnosti obično vode monologe, a njih dvojica su čuli jedan drugog, odgovarali na argumente i posle toga u Nišu normalno nastavili komunikaciju, rekla je Liht.

Na pitanje kome je bilo teže, Liht navodi da to nije lako proceniti – Vučić se nalazio pred domaćom publikom, ali to nije fudbal gde domaći teren daje prednost.

U ovo doba populizma skoro svi političari računaju na reakciju domaće publike, a publika je bila ogromna, kako sami kažete nekoliko televizija je direktno prenosilo razgovor. Edi Rama, sa druge strane, sedi u Beogradu u trenutku kada su odnosi između Srbije i Kosova vrlo napeti, naglasila je ona.

Liht je ukazala i da su dan ranije kosovski zvaničnici objavili bojkot Beogradskog bezbednosnog foruma, bez obzira na to što nije država Srbija bila organizator, već tri nevladine organizacije.

Sigurna sam da je Rami bilo teško da u jednom trenutku takve napetosti ostane pri dogovoru o javnom dijalogu. Mislim da su obojica pokazali spremnost da prevaziđu taj prvi nivo reakcija, uđu u dijalog i tretiraju ga kao jedan od mnogih koje će voditi u budućnosti, zaključila je Liht. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari