Linta: Potreban sistemski pristup za zaštitu Srba u Hrvatskoj 1Foto: Medija centar

Hrvatska vlast i hrvatsko društvo nije spremno da se suoči sa svojom „genocidnom ustaškom prošlošću kao što je to učinila Austrija i Nemačka nego, nažalost temelj današnje Hrvatske, pune tri decenije, nije ZAVNOH, nije antifašizam nego genocidna NDH i ustaški pokret i ustaška ideologija“, kaže za RTS predsednik skupštinskog odbora za dijasporu Miodrag Linta.

Komentarišići poslednje napade na Srbe u Hrvatskoj Linta navodi da je neophodan sistemski pristup rešavanju tog problema.

Miodrag Linta je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da bi zaštitila 150.000 Srba u Hrvatskoj, država Srbija može da pokrene nekoliko inicijativa.

Prema rečia predsednika skupštinskog odbora za dijasporu, prvo bi ministarstvo spoljnih poslova trebalo da radi tromesečne ili šestomesečne izveštaje o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj i drugih država regiona.

Zatim bi, kaže Linta, moglo da identifikuje sve manifestacije ustaštva veličanja genocidne NDH, da te izveštaje prevodi na strane jezike i pošalje ih u sve ugledne zemlje i na adrese intelektualca i medije.

„Da, na primer, pošalje na adrese 751 poslanika u Evropskom parlamentu. Da to radimo godinama, da upoznajemo svetsku javnost da se u Hrvatskoj punih 30 godina dešava rehabilitacija NDH“, rekao je Linta.

Dodaje da bi ministarstvo spoljnih poslova trebalo da reaguje i šalje protestne note, posebno kada su u pitanju brutalni fizički napadi kao poslednji u Rijeci ili Đervskama.

Insistiranje na osudi napada na Srbe

„Važno je da se osnuje jedna posebna državna institucija, možemo je nazvati ministarstvo za Srbe u regionu, u kojoj bi bili zaposleni stručni ljudi, i da to ministarstvo ima ozbiljan budžet, i da pokrene određene mere i aktivnosti da pomaže našem narodu da ostane na vekovnim područjima“, istakao je Linta.

Država, kaže, pomaže srpski narod, ali smatra da bi to bio sistemski pristup.

„Pre svega izrada izveštaja, upoznavanje međunarodne javnosti sa onim što se događa našem narodu u zemljama regiona, upuđivanje stalnih protestnih nota, kao i insistiranje na osudi srbomrzačkih napada, kao i na tome da Hrvatska promeni svoje zakonodavstvo i poštuje ga u vezi sa sankcionisanjem tih napada i zločina iz mržnje“, naveo je Linta.

Više puta je, dodaje, uputio javni apel i molbu da se te konkretne mere počnu realizovati u praksi.

„U hrvatskoj imate na desetine hiljada verbalnih i fizičkih napada, ispisivanja ustaških grafita, promocija knjiga i ustaških portala usmerenih prema svemu što je srpsko. Pored ova dva teroristička čina u selu Uzdolje i Đervkse, imali smo smort Radoja Petkovića kod Rijeke, imali smo napad na sezonske radnike na Braču. Imamo informacije da je samo tokom jula između Šibenika i Zadra preko 100 vozila sa srpskim tablicama oštećeno. U Hrvatskoj je na snazi organizovana kampanja ustaških snaga u funkciji zastrašivanja srpskih povratnika sa ciljem da se oni ponovo proteruju“, istakao je Linta.

Važno promeniti zakone i poštovati ih

Sa druge strane, dodaje, cilj je i da se „konačno rehabilituje genocidna NDH i da se ona progasi za pravu istinsku državu hrvatskog naroda“

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu smatra da je hrvatsko zakonodavstvo u jednom delu dobro, ali da Hrvatska ne poštuje univerzalnu vrednost današnjeg sveta – poštovanje svog Ustava i zakona.

„Vlada na čelu sa Plenkovićem je odbila inicijativu političke stranke Istarski demokratski sabor da se zakonskim odredbama zabrani isticanje ustaških simbola, poruka i pozdrava da se za to predvide kazne od 6 meseci do dve godine“, kazao je Linta.

Prema njegovim rečima, sve činjenice pokazuju da vlast u Hrvatskoj vodi proustašku politiku.

„Kako nazvati predstavnike vlasti koji veličaju proterivanje srpskog naroda u akciji ‘Oluja‘odlaze u Blajbur i klanjaju se zlikovcima. To je ustaška politika i to pokazuje da hrvatska vlast i društvo nije spremno da se suoči sa ustaškom prošlošću kao što je to učinila Austrija i Nemačka, nego nego je na žalost temelj današnje Hrvatske, pune tri decenije, nije ZAVNOH, nije antifašizam nego genocidna NDH i ustaški pokret i ustaška ideologija“, zaključio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari