Lista "Samoopredeljenje" zahteva ostavku predsednika BNV Esada Džudža 1Foto: BNV

Izborna lista “Samoopredeljenje” donela je danas odluku kojom zahteva od predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esada Džudža da podnese hitnu i neopozivu ostavku i vrati mandat većnika ovoj listi u najkraćem mogužem vremenskom roku.

Funkcioner liste „Samoopredeljenje“ Ahmedin Škrijelj rekao je na konferenciji za novinare da će Džudžovom ostavkom biti „onemogućene neprijateljske namere vladajućeg Vučićevog režima“.

“Od uspostavljanja novog saziva BNV srpski državni organi pokušavaju da ga stave u službu aktuelnog Vučićevog režima. Svaki legitiman zahtev ili inicijativu od značaja za bošnjački narod osuđuju pretećim tonom radi zastrašivanja bošnjačkog naroda sa vrlo jasnim ciljem da uvedu privremene mere u BNV i time suspenduju izbornu volju građana Sandžaka“, naveo je Škrijelj.

„Konstatujemo da je Džudžo svojim ponašanjem aktivno uključen u taj proces“, dodao je on. Na konferenciji je bio prisutan i nosilac liste „Samoopredeljenje“ Sulejman Ugljanin, ali nije govorio. Ugljanin i Džudžo su saradnici od 1993. godine, ali očigledno je sada došlo do njihovog razlaza.

U BNV vijećnike imaju liste „Samoperedeljenje“, „Vakat je“ bliska Rasimu Ljajiću i „Matica bošnjačka“ bliska Muameru Zukorliću. Svaki mandat pripada vijećnicima i oni ne moraju da ga vrate listi sa koje su izabrani.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), Esad Džudžo rekao je danas da neće podneti ostavku što je od njega tražila lista „Samoopredeljenje“.

Džudžo je na Fejsbuku naveo da je „šokiran, ali ne i iznenađen ovim zahtevom dela većnika“.

„Naravno da neću podneti ostavku, a sednicu BNV zakazaću pre kraja meseca“, napisao je Džudžo i dodao da tada treba da se donese „neodložna odluka o budžetu“ za ovu godinu, a „možemo raspravljati i o drugim temama“.

On je istakao da je uloga BNV da radi u „najdubljem interesu pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice, a ne kao alibi za propuštene šanse“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari