Sveta liturgija povodom slave Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, služena je u hramu na Vračaru koji je dobio ime po ovom srpskom svecu. Liturgiju, kojoj je prisustvovalo mnogo vernika, nije služio patrijarh srpski Pavle, kako je najavljeno, već Irinej Bulović, dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i sveštenici svetosavskog hrama i Saborne crkve u Beogradu.

Sveta liturgija povodom slave Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, služena je u hramu na Vračaru koji je dobio ime po ovom srpskom svecu. Liturgiju, kojoj je prisustvovalo mnogo vernika, nije služio patrijarh srpski Pavle, kako je najavljeno, već Irinej Bulović, dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i sveštenici svetosavskog hrama i Saborne crkve u Beogradu.
Najuspešnijim veroučiteljima koje je predložila eparhija, Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve i Ministarstvo vera, na kraju liturgije poklonjeni su laptopovi i gramate, a najmlađa deca koja su došla u hram dobila su paketiće.

Scenaristi ministar Vuksanović i reditelj Mladenović

Scenario za ovogodišnju Svetosavsku akademiju napisali su ministar prosvete Slobodan Vuksanović i reditelj Kokan Mladenović, a pesme su rađene specijalno za tu priliku. Prema Mladenovićevim rečima mladi kreativni tim imao je ideju da svetog Savu predstavi kako modernu ličnost doba u kojem je živeo, a koja do sada ništa nije izgubila od svoje aktuelnosti.

Iste večeri Ministarstvo prosvete je povodom školske slave organizovalo centralnu Svetosavsku akademiju u Centru Sava. Ovom prilikom uručena su Svetosavska priznaja najuspešnijim obrazovnim ustanovama u Srbiji i specijalne nagrade za pojedince koji su svojim radom pomogli i podržali rad i akcije Ministarstva. Nagrade su dobili direktori tri predškolske ustanove, osam osnovnih škola, deset srednjih škola, dvanaest talenata Fonda za mlade talente Vlade Srbije i isto toliko najboljih studenata državnih i privatnih univerziteta.
Desetogodišnja Irena Josifovska jedna je od dobitnica Svetosavske nagrade kao najmlađi talenat Fonda. Ona je za naš list rekla da joj ova nagrada dosta znači i da će je podsticati da još bolje svira čelo.
Ministar Vuksanović je uručio i specijalne Svetosavske nagrade reditelju Zdravku Šotri u ime ekipe filma „Gde cveta limun žut“, učiteljici u penziji Milici Orlović iz beogradske Osnovne škole „Kralj Petar Prvi Karađorđević“ i Alisi Marić za promovisanje šaha kao izbornog predmeta. Dobitnici specijalne Svetosavske nagrade su i školska policajka Snežana Obadović, učiteljica Irena Stefanović iz Osnovne škole „1.300 kaplara“, otac Ljubodrag Petrović za doprinos u veronauci, pevač Antonije Pušić, poznat kao Rambo Amadeus, za organizovanje predstava za decu, kao i princeza Katarina Karađorđević za humanitarni rad.
Na svečanoj akademiji, koju je režirao Kokan Mladenović, pročitana je i poruka patrijarha Pavla koji je čestitao „praznik prvog srpskog prosvetitelja i svetitelja, zaštitnika i osnivača svih naših škola“.
Svečanost je upotpunio dečji hor „Čarolija“ kojim je dirigovala Leontina Vukomanović. Hor je otpevao Himnu svetom Savi, za koju je prvi put komponovana muzika i pesmu „Anđeo mira“. Simfonijski orkestar izveo je kompoziciju „Marš na Drinu“, a hor „Obilić“ i pevačica Teodora pesmu „Obraćanje svetom Savi“ koju su napisali Sanja Ilić i Slobodan Rakitić. U umetničkom delu programa, Slađana Milošević otpevala je pesmu „Pod zlatnim suncem Srbije“ s horom „Obilić“, a „Priču o Svetom Savi“ akademika Matije Bećkovića govorio je glumac Nebojša Dugalić.
U kreativnom timu ovogodišnje akademije su, osim reditelja Mladenovića, kompozitor Zoran Hristić, dirigent Darinka Matić Marović, Leontina Vukomanović, lider grupe „Biber“ Rastko Aksentijević i vođa benda „Vroom“ Marko Grubić.
Svečanosti u prepunom Centru Sava prisustvovao je i premijer Vojislav Koštunica, predstavnici diplomatskog kora, Vojske i svih crkvenih zajednica. L. Valtner i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari