Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čipliću razgovorima sa predstavnicima verskih zajednica pokušaće da u narednih nedelju dana usaglase odredbe Predloga zakona koji zabranjuje diskriminaciju sa zahtevima SPC, saznaje Danas.

U toj Vladinoj ekipi izostavljeno je prisustvo ministra za rad i socijalna pitanja Rasima Ljajića čije ministarstvo je podnosilac predloga tog zakona. Ljajić nije bio ni konsultovan prilikom odluke o povlačenju Predloga iz skupštinske procedure na zahtev SPC i drugih verskih zajednica.

– Nisu me zvali da učestvujem u pregovorima sa SPC i drugim verskim zajednicama, ali i da jesu, ne bih pristao. Ovo je bruka i sramota za Vladu Srbije da se tako ophodi prema zahtevima crkve. Oni ne žele izmenu nekih odredbi ili doradu, njima smeta duh zakona i uradiće sve da se on ne usvoji – kaže Rasim Ljajić za Danas.

Na pitanje da li će dovesti u pitanje svoju poziciju u Vladi, ukoliko verske zajednice budu uspele da izvrše pritisak i zaista izmene suštinu zakona, Ljajić kaže: „Ne mogu da poverujem da će to biti ishod. Iskreno se nadam da drugi članovi Vlade neće to dozvoliti i da će se usprotiviti nameri premijera“.

– Savet Evrope, sve najrelevantnije evropske institucije koje se bave ljudskim pravima dale su saglasnost na tekst ovog preloga zakona, ali ne u Srbiji, crkva izgleda zna bolje od njih i zato joj se pruža prilika da ispravi navodne greške – zaključuje Ljajić.

Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava, odbio je juče da govori za Danas dok ne budu dogovoreni pregovori sa SPC i drugim verskim zajednicama.

On je juče novinarima izjavio da Vlada Srbije nije povukla Predlog zakona o zabrani diskiminacije da ga ne bi donela, većda bi se, što je moguće u većoj meri, postigao konsenzus oko konkretnih zakonskih rešenja.

– Kod ovako bitnih zakona, koji predstavljaju novinu u našem pravnom sistemu konsenzus je potreban. Vlada nije uradila ništa drugo, osim što je pokušala da jednu situaciju reši na način dogovora, a zakon će se ponovo, vrlo brzo naći u skupštinskoj proceduri, posle dogovora sa grupom tradicionalnih crkava koje su izrazile dilemu oko dva zakonska člana – dodao je Čiplić.

Čiplić je rekao da bi do sledeće nedelje trebalo da se iskristališu dogovori i da veruje da niko, pa ni crkve i verske zajednice koje su izrazile nerazumevanje pojedinih članova, nisu protiv toga da ovakav zakon bude donet.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari