Ljajić: Izbegavati poteze koji vode u nestabilnost 1Foto:Aleksandar Levajković / FoNet

Trebalo bi izbegavati svaku situaciju koja može da izazove nestabilnost u BIH, komentariše za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, referendum o danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar.

On je istim rečima komentarisao i posledičnu reakciju predstavnika Bošnjaka u BiH, odnosno nameru da se raspiše referendum o izdvajanju Srebrenice iz RS, ukoliko predsednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik ne odustane od namere sprovo|enja referenduma 25. septembra.

– Moj stav je da bi trebalo izbegavati sve poteze i situacije koji mogu da dovedu do nemira i nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, a time i u regionu. Dokle god se budu proizvodile tenzije, ne može se govoriti o ekonomskom napretku i boljem životu gra|ana. Prilike se ne mogu stabilizovati neodgovornim potezima – istakao je Ljajić u kratkoj izjavi za Danas.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je glavna tema razgovora sa premijerom [vedske, koji je boravio u Beogradu, bio odnos sa BiH, kad je reč o regionu, jer, kako je primetio, svi osećaju gde ima najviše problema.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom [vedske rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da se zalaže za očuvanje Republike Srpske u BiH. Napomenuo je daće Srbija učiniti sve da se mir u regionu očuva.

– Neću da plačem nad sudbinom zemlje i da kritikujem druge, mi to ne radimo. Govorio sam o održanju i očuvanju mira i stabilnosti i rekao sam daće Srbija da učini sve što može da se to ostvari – rekao je Vučić.

On je poručio da, ako ljudi imaju bolji život, nikome neće biti do sukoba, te da se nada daće i drugi da razmišljaju na taj način, jer je to jedina politika koja ima smisla.

– Planiranim referendumom organi vlasti Republike Srpske otvoreno bi odbili da ispoštuju odredbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći od gra|ana RS da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već doneo odluku i da, u suštini, podrže stav koji je već proglašen neustavnim – izjavio je portparol Kancelarije visokog predstavnika u BiH Mario Brkić i pozvao organe vlasti u Republici Srpskoj da poštuju osnovne temelje Mirovnog sporazuma, te ostave ovaj referendum po strani i pokušaju da prona|u rešenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom.

Portparol OHR je rekao da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pažljivo prati razvoj situacije te daće se na ovo pitanje vratiti u odgovarajućem trenutku i da drži sve opcije otvorenim u smislu mandata koji ima.

Brkić je podsetio da u Ustavu BiH jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH „konačne i obavezujuće“ za sve organe vlasti u BiH, uključujući i institucije RS-a i njen Ustavni sud.

– U OHR razumemo da su emocije vrlo snažne kada se radi o pitanjima u vezi sa praznicima u BiH, ali kada o nekom pitanju sud donese odluku, onda to postaje pitanje vladavine prava i poštovanja ustavnog poretka – rekao je Brkić.

Napomenuo je da je tako i u svim drugim zemljama te da konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda ne može biti poništena referendumom sprovedenim u jednom delu zemlje. Takav postupak, dodao je, ne može da utiče na obavezu organa vlasti da provede sudsku odluku.

Kako je ranije u izjavi za Danas rekao Sadik Ahmetović, inicijator za pokretanje rasprave o izdvajanju Srebrenice iz RS, kao posledičnoj reakciji, na sednici Skupštine opštine Srebrenice, u petakće biti govora o eventualnim procedurama za održavanje tog referenduma. O mogućim datumima za održavanje referenduma, me|utim, kako kaže za naš list, još se ne razmišlja. „Sačekaćemo 25. septembar“, istakao je Ahmetović za Danas.

On je u nekoliko navrata kritikovao OHR jer nije reagovala na najavljeni referendum o danu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari