Ljajić: Ne znam da li će ove godine biti vanrednih izbora 1Foto: Medija centar

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da ne zna da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali i da će ova godina biti makar predizborna, jer redovni izbori moraju biti održani 2020. godine.

„Zaista nemam nikakvu informaciju da li će biti vanredni ili redovni izbori za godinu dana“, kazao je Ljajić za TV Prva.

On je dodao da je rano govoriti kako će Socijaldemokratska partija, čiji je lider, ići na izbore ali je rekao da će prvo razgovarati sa svojim koalicionim partnerima medju kojima je Srpska napredna stranka.

Potvrdio je da neće odustati od svoje odluke da ne bude ministar u novoj Vladi.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Ljajić je kazao da je to „skoro nemoguća misija“ sve dok Priština ne ukine takse za uvoz srpske robe.

„Dok se stanje ne vrati na period od 6. novembra kada su uevdene prve takse od 10 odsto, mislim d aje potpuno deklasirano d ase vodi bilo kakav politički razgovori“, rekao je Ljajić.

Dodao je da je atmosfera nepovoljna zbog zabrane trgovine izmedju centralne Srbije i Kosova, ali i da je problem u autoritetu EU.

„Mislim da je autoritet EU kao medijatora ozbiljno doveden u pitanje nakon svih ovih mera i nemoći da Prištinu primorate da tu meru ukinu“, kazao je on i dodao da je uprkos apelima Priština radikalizovala svoje političke mere.

On je upitao i kako bi javnost reagovala da pored svega što se dogodilo „mrtvi hladni, pravimo se da je sve normalno i počnemo političke razgovore“.

Povodom najave albanskog premijera Edija Rame da će granice izmedju Albanije i Kosova biti ukinute, Ljajić je kazao da on nema veze sa ekonomskim olakšicama za trgovinu, već da je političkog karaktera.

„Mi tri puta više robe prodajemo na Kosovu nego što Kosovo uvozi iz Albanije… Rama šalje poruku EU da ukoliko se ne ubrza put Albanije ka Eu mi imamo alternativu, a ta alternativa jeste okupljanje svih Albanaca u jedan državni pravni, politički krov“, rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari