Ljajić: Nema razgovora sa SPS ako se odluče za radikale 1Foto: twitter

Ako su se socijalisti odlučili za radikale, nema svrhe sa njima razgovarati, kaže za Danas Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije.

On je ovo rekao odgovarajući na pitanje Danasa hoće li biti deo koalicije sa SPS i SRS, koji su zajedno izašli na lokalne izbore u Mionici, a ne isključuje se ni mogućnost saradnje na predstojećim izborima u Beogradu.

Uoči beogradskih izbora mediji ali stranke uveliko razmišljaju o predizbornim koalicijama, te se nije isključivala mogućnost saradnje Ljajićeve i Dačićeve partije. Međutim, koalicija u Mionici između SPS i SRS otvorila je pitanje njihove saradnje u Beogradu, ali i koji će potez Ljajić povući ukoliko se Dačić i Vojislav Šešelj, predsednik SRS, dogovore.

– Već više puta sam ponovio da ćemo prvo razgovarati sa SNS, a ukoliko ne bude dogovora, videli smo u SPS-u potencijalnog partnera. Ako je tačno da su se oni odlučili za SRS, onda nema svrhe ni da razgovaramo sa SPS – naveo je Ljajić za naš list.

On je ranije izjavljivao da su SDPS i SPS već na pokrajinskim i nekim lokalnim izborima bili u koaliciji i da su ostvarili dobre rezultate, kao i da je taj savez više nego korektno funkcionisao. „SPS je za nas svakako mogući partner i za beogradske izbore“, rekao je Ljajić početkom decembra.

Lider socijalista Ivica Dačić o koaliciji sa radikalima kaže da još nije bilo govora o grupisanju sastanaka. I on, kao i Ljajić, najavljuje da će socijalisti prvo razgovarati sa Srpskom naprednom strankom, pa ako ne bude koalicije sa njima, odlučiće o budućem partneru.

Ovih dana iz SPS se čuju poruke da sve relevantne političke snage žele i mogu da sarađuju sa SPS, kako kaže potpredsednik socijalista Branko Ružić za Kurir, ali i da socijalisti treba u Beogradu da izađu samostalno, te da posle izbora treba praviti koalicije. To smatra član GO SPS Milutin Mrkonjić, koji je to rekao za Blic.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar za Danas kaže da bi SPS više profitirala, odnosno da bi bolji rezultat bio ostvaren ukoliko bi socijalisti ušli u koaliciju sa Ljajićem.

– Ta bi se koalicija oslonila na ono što su i Dačić i Ljajić radili u proteklih desetak godina. Socijalisti bi dobili šansu da zastupaju takozvane levičarske teme, poput socijalne pravde i prava radnika. Koalicija sa Ljajićem SPS-u omogućava da dobije lice moderne proevropske stranke – objašnjava Klačar.

Kako dodaje, koaliciju sa SRS socijalisti bi u kampanji morali da objašnjavaju, odnosno da nađu odgovor na pitanje zašto su ponovo sa nekim sa kojim su prekinuli saradnju pre petnaestak godina. Uz to, kaže Klačar, ta koalicija SPS-u ne obezbeđuje nove birače i njom bi zacementirali svoje biračko telo, od kojeg će deo otići ka SNS, a deo, i to onih starijih birača, prirodno će otići sa političke scene.

– Kratkoročna dobit SPS u koaliciji sa Šešeljem dugoročno će je više koštati nego da je išla sa Ljajićem – zaključuje Klačar.

Čini se da će o izbornoj kombinatorici, odnosno ko će s kim izaći pred birače u Beogradu, odlučiti SNS i njen lider Aleksandar Vučić, s kojim i Ljajić i Dačić očekuju razgovore. A kako je Dačić govorio, od matematike, odnosno onoga što istraživanja budu pokazala, sklapaće se koalicije. Može se pretpostaviti da će koja god odluka bude doneta, ona najviše odgovarati naprednjacima i njihovim postizbornim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari