ocenio je juče Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, komentarišući spekulacije medija da je u toku intenzivna potraga za Mladićem.
Prema pisanju štampe, timu operativaca kojem je poveren zadatak lociranja i hapšenja Mladića odloženi su godišnji odmori do daljeg, a plan Vlade Srbije je da Mladić bude isporučen Haškom tribunalu do kraja avgusta.

ocenio je juče Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, komentarišući spekulacije medija da je u toku intenzivna potraga za Mladićem.
Prema pisanju štampe, timu operativaca kojem je poveren zadatak lociranja i hapšenja Mladića odloženi su godišnji odmori do daljeg, a plan Vlade Srbije je da Mladić bude isporučen Haškom tribunalu do kraja avgusta. Letnji period srpske vlasti su ocenile kao pravo vreme za okončanje saradnje s Tribunalom jer je zamrznut rad Skupštine što, kako se spekuliše, smanjuje mogućnost političkih manevara radikala, ali je i daleko manje opasnosti od demonstracija i uličnih nemira. Tim razlozima dodaje se i da je javno mnjenje, koje je doživelo svojevrstan šok nakon hapšenja Karadžića, sada pripremljeno i za moguća nova hapšenja.
Ljajić, međutim, negira postojanje bilo kakavih posebnih mera navodeći da „nema nikakvih neuobičajenih aktivnosti“.
– Radi se o uobičajenim, rekao bih dnevnim akcijama provere nekih saznanja koje imamo. Ne radi se o tome da smo sada bliži nekom od optuženika nego što smo bili pre izvesnog vremena – kaže Ljajić.
On, ipak, ističe da je apsurdno očekivati da će tu vest – sve i da je tačna – potvrditi i time uticati na tok akcije hapšenja.
Na pitanje kada će biti okončana Haška priča, Ljajić je odgvorio: „Nisam vidovita Zorka da bih znao odgovor.“
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom očekuje da čelnici Evropske unije i bez izveštaja glavnog tužitelja Serža Bramerca poslušaju njegovu usmenu poruku pozitivne ocene saradnje Srbije sa Tribunalom, koja je usledila nakon hapšenja Radovana Karadžića, i daju adekvatan odgovor na napore Srbije da uhvati preostale begunce.
Da se nešto ipak ozbiljno smera u skorijoj budućnosti, potvrđuje na indirektan način i tužilac za ratne zločine i drugi koordinator Akcionog tima za završetak saradnje sa Haškim tribunalom Vladimir Vukčević koji je za nedeljnik Vreme izjavio da je prioritet hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, a kada će se na najbolji način ostvariti taj cilj, on će proceniti „u datom trenutku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari