Ljajić: Beograd, Novi Sad i Niš "pametni gradovi" 1Foto: Tviter

Među sporazumima potpisanim ovih dana u Pekingu je i sporazum „Pametni gradovi“ koji je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić potpisao sa „Huavejom“, a
projekat će obuhvatati Beograd, Novi Sad i Niš, gde će, kako je Ljajić rekao, realizacija projekta najverovatnije i početi.

Projekat „Pametni gradovi“ obuhvata tri najveća grada u Srbiji sa mogućnošću da se razvije i u drugim gradovima u zavisnosti od ekonomskih interesa, rekao je Ljajić za Jutarnji dnevnik RTS.

Prema njegovim rečima, projekat će najverovatnije početi da se realizuje u Nišu, jer je tu jeftinije da se radi pilot projekat. Ljajić je rekao da od ove godine imamo i treću komponentu „Puta svile“, do sada smo imali kopnenu i pomorsku, a sada imamo i digitalnu komponentu.

„Mi smo prvi put ove godine učestvovali na forumu koji je posvećen digitalnom povezivanju u okviru ‘Puta svile’, a to je takozvani digitalni put svile koji ima svoje tri komponente. Jedna od te tri komponente je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture“, naveo je Ljajić. Dodao je da se druga komponenta odnosi na razvoj e-trgovine gde Kinezi opet biraju šansu za plasman svojih proizvoda najkraćim i najjeftinijm putevima do najudaljenih tržišta. „Treća komponenta se odnosi na smart siti, odnosno razvoj pametnih gradova. I mi smo krenuli u realizaciju ove treće komponente“, objasnio je Ljajić i dodao da je počela realizacija prve komponente.

„Naš Telekom radi na velikom projekatu izgradnje optičke mreže upravo sa Huavejom, a vrednost tog projekta je 150 miliona evra.

Najdalje do kraja iduće godine, a mi očekujemo već sredinom iduće godine da će projekat biti završen i da će 750.000 domaćinstava dobiti optičku mrežu“, ističe Ljajić. On je rekao da je u prošloj godini Srbija zabeležila rekordni rast broja kineskih turista, što pokazuju i podaci Evropske turističke komisije. „Svi se bore da oni dođu na ovo tržište, jer posle američkih turista najviše troše na svetu. Mi smo prošle godine imali rast od 89 odsto po broju dolazaka, a 98 odsto po broju ostvarenh noćenja“, naveo je Ljajić. Ove godine ne možemo da očekujemo tako visok rast, jer je osnova bila niska, ali svakako da će taj rast biti iznad 30 odsto. Prema tome, mi očekujemo između 130 i 140 hiljada kineskih turista i ove godine u nekim minimalnim projekcijama, objasnio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari