Ljajić o Kosovu: Zamrznuti konflikt ne odgovara Srbiji 1Foto: twitter

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je za RTS da Srbija mora da pokaže dozu državnog pragmatizma u rešavanju pitanja Kosova, a da je stanje zamrznutog konflikta, koji mnogi nude u Srbiji, protiv interesa Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Rasim Ljajić je rekao da je uveren da bi predlog o razgraničenju Rugova oberučke prihvatio, da je predložen 1995. i 1996. godine – da je Milošević izašao sa tim predlogom. „Vi nudite rešenje kada imate jaku pregovaračku poziciju, a Srbija je tada imala kompletnu vlast na Kosovu“, kaže Ljajić.

„Siguran sam da bi manevarski prostor Albanaca za odbijanje takve ponude bio mali. Naravno, sada su šanse manje, ali dobro je što imamo što više ovakvih ideja pred dijalog o rešavanju pitanja na Kosovu“, rekao je Ljajić.

Ljajić kaže da je stanje zamrznutog konflikta koji mnogi nude u Srbiji protiv interesa Srbije i da je zahvaljujući tim ljudima koji su ostali dole da žive Srbija u nekoj poziciji da legitimno pregovara i brani svoje državne i nacionalne interese.

„Sve dok Srbi dole žive, ta šansa postoji. Kako vreme odmiče sigurno da će njihov broj biti manji, jr žive u jako teškim uslovima a pregovaračka pozicija biće gora. Prema tome, opcija zanrznutog konflikta apsolutno ne odgovara Srbiji, ističe Ljajić.

Ljajić kaže da i zato dobro što je Vučić izašao sa idejom da se ubrza rešavanje pitanja Kosova jer možemo doći u stanje puzajuće nezavisnosti za koju Srbija ništa neće dobiti.   

On predlaže normalizaciju u tri faze, uz prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija i bez priznavanja od strane Srbije, a zauzvrat bismo tražili konkretnu finansijsku korist.

Ljajić kaže da Srbija mora da pokaže dozu državnog pragmatizma – da ako činimo koncesije za te koncesije moramo nešto da dobijemo.

Naveo je da su to finansijska podrška za razvoj infrasrtrukture, povezivanje Kosova sa centralnom Srbijom, izgradnja puta Niš-Priština-Drač kao i drugi projekti koji su važni sa stanovišta održavanja života ljudi na KiM, posebno Srba i nealbanaca.

„Zašto bi činili ustupke na KiM ukoliko tapkamo u mestu kada govorimo o evropskom putu. Treba da vidimo kakav će biti sadržaj ZSO na KiM, manastiri, kulturna baština, imovina Srbije na KiM – sve su to pitanja koja moraju da budu na drugoj strani stola kada se pregovara o koncesijama koje Srbija čini“, rekao je Ljajić.

Rekao je da čeka početak dijaloga a do tada će imati kompletan plan šta se podrazumeva pod svakom tačkom, zašto to tražimo, uz konkretne ekonomske pokazatelje. „Mi danas plasiramo robu na Kosovo duplo više nego što izvozimo u SAD, više nego u Slovačku, Češku, Belgiju, prema tome, moramo da povećamo ekonomsku saradnju. Teško da možemo da ostvarimo politički uticaj na Kosovu, a ekonomski možemo jer je potpuno legitiman“, zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari