Vest da je Vlada Srbije razrešila Željka Vasiljevića dužnosti državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku prošla je ovih dana gotovo nezapaženo, mada je tačno pre godinu dana tek imenovani državni sekretar podigao javnost na noge tvrdnjom da se demografska slika može popraviti jedino uvozom 100.000 žena iz Laosa, Burme, Kambodže i Vijetnama.

Vasiljević, predsednik Pokreta veterana Srbije, u izjavi za naš list tvrdi da je smenjen na zahtev SPS, koji ga je i predložio na tu funkciju, što potvrđuje i njegov dojučerašnji pretpostavljeni Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku.

– Odluku o razrešenju saopštio mi je ministar Rasim Ljajić. Pretpostavljam da sam smenjen zato što sam mnogo pričao protiv Vlade, koja nije ništa uradila da pomogne veteranskoj populaciji, osim što je poslala policiju da ih ukloni s ulica. Smenjen sam na zahtev SPS-a, a predlog o smeni potekao je od predsednika njihovog Izvršnog odbora Branka Ružića, koji je zadužen za sprovođenje kadrovske politike – kaže Vasiljević za Danas.

Vasiljević tvrdi da je sa SPS-om, na čijoj listi je i učestvovao na parlamentarnim izborima, došao u sukob u februaru ove godine kada je tražio da se narodni poslanik Saša Dujović nakon isključenja iz Pokreta veterana zameni nekim drugim kandidatom. SPS je, kako kaže, ignorisao taj zahtev Veterana i pitanje poslaničkog mandata Saše Dujovića, „koji je i najzaslužniji za usvajanje izmena Zakona o informisanju“, nije stavljeno na dnevni red Administrativnog odbora. Poslednja tačka razdora između SPS-a i Veterana, kako tvrdi bivši državni sekretar, bila je i odluka njegove stranke da podrži Srpsku naprednu stranku posle lokalnih izbora u Zemunu, Voždovcu i u Kosjeriću. „Podržao sam SNS jer je korektnija od SPS-a“, kaže Vasiljević.

Ovaj već bivši državni službenik kaže da je iza sebe u Ministarstvu rada ostavio „dubok trag“, da se ne stidi nijedne izjave i nijednog postupka, pa ni izjave o popravljanju demografske slike Srbije uvozom žena iz Azije.

Rasimu Ljajiću, prvom čoveku Ministarstva rada i socijalne politike, nije žao zbog odlaska Dragana Vasiljevića. „Koristi od njega nije bilo, samo velike štete. Zbog njegovih izjava morao sam da se izvinjavam mnogima, a o podsmevanju kolega iz inostranstva da i ne govorim“, ističe Ljajić za Danas. Iako se odavno zalagao da Vasiljević bude smenjen, Ljajić priznaje da je do toga došlo tek na zahtev SPS-a. „Oni su ga doveli, oni su ga i smenili, a ja sam bio samo protočni bojler“, slikovit je ministar Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari