Ljajić: Referendum o Kosovu možda najefikasnije rešenje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Referendum je jedna demokratska tekovina i prilika da se građani izjasne o problemima u društvu.

Imajući u vidu da postoji velika polarizacija u društvu u vezi sa temom o Kosovu, referendum jeste najefikasniji način da se takve dileme reše, ocenjuje za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, u odgovoru na pitanje šta misli o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će građani Srbije o rešenju za Kosovo morati da se izjasne na „nekom referendumu“. Sagovornik Danasa, međutim, ističe da ne zna ništa o mogućnosti održavanja referenduma, odnosno da o tome do sada nije bilo reči.

„Neće dozvoliti ulaz Srbije u EU bez jasno rešenog pitanja granica. Kako ćemo da ga rešimo, videćemo, narod će na nekom referendumu morati da kaže šta misli o tome“, rekao je Vučić za televiziju Hepi.

Predsednik Srbije je istakao da pravno obavezujući sporazum sa Prištinom bez kojeg Srbija neće moći da uđe u EU podrazumeva jasno rešenje pitanja granica. Dodao je da će za dva ili dva i po meseca reći šta misli šta je najmanje loše rešenje tog pitanja, u kontekstu čega je spomenuo i referendumsko izjašnjavanje građana.

– Nije realno očekivati da se tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu dođe do kompromisnog rešenja, s obzirom na dijametralno suprotne stavove koji preovlađuju u društvu, zato bi možda referendum bilo dobro rešenje – napomenuo je Ljajić za naš list.

Upitan da li bi kontekst koji prati pitanje statusa Kosova, u kojem preovlađuje mitomanski odnos, opteretio uslove za održavanje referenduma, Ljajić kaže da bi to eventualno mogla da bude prilika za donošenje odluke koju posle neće moći niko da dovodi u pitanje.

– To jeste prilika da se sve to iznese i da svako ko zastupa određene političke stavove iznese svoja rešenja i da ga predstavi građanima, kako posle niko ne bi mogao da kaže da je donesena određena odluka protiv volje većine – zaključuje Rasim Ljajić za Danas. Kako nezvanično saznajemo od izvora bliskih vrhu vlasti, male su šanse da referendum o Kosovu zaista bude raspisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari