Ljajić: Rešavanje pitanja Kosova u tri faze 1Foto: N1

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ponovio je, u autorskom tekstu za NIN, da je za rešavanje pitanja Kosova predložio model „normalizacije bez priznanja“ u tri faze.

U tekstu se navodi da prva faza podrazumeva otklanjanje svih barijera za punu trgovinski i ekonomsku saradnju, slobodno kretanje roba i ljudi, bez postojećih administrativnih ograničenja.

Ljajić navodi da druga faza uključuje pregovore o imovini Srbije na Kosovu, kulturnoj baštini i formiranju Zajednice srpskih opština, dok bi treća faza podrazumevala pregovore o članstvu Kosova u svim međunarodnim organizacijama, osim u Ujedinjenim nacijama.

Posle postignutog dogovora, dodaje Ljajić, potpisao bi se sporazum o normalizaciji i tada počinje „prelazni period“ od pet godina u kojem bi se pratila realizacija postignutih dogovora.

Posle isteka tog perioda bila bi održana međunarodna konferencija o Kosovu, uz učešće Evropske unije, SAD i Rusije, sa ciljem postizanja konačnog rešenja statusa Kosova, zaključio je Ljajić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari