Ljajić: Ujedinjenje opozicije- teška misija 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Prilično je teška misija ujedinjenje opozicije za beogadske izbore, izjavio je jutros ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije i opredsednik Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić.

„Nedavni miting opozicije u Beogradu mogao je samo da potvrdi ono što sam rekao, a to je da je ujedinjenje opozicije za beogradske izbore – utopija. To je prilično teška misija“, rekao je Ljajić gostujući na televiziji N1.

Upitan da li bi danas sarađivao sa nekim od lidera opozicije, s kojima je nekada bio u vlasti, on je rekao da nije izgovorio nijednu ružnu reč o ljudima iz današnje opozicije s kojima je nekada sarađivao,

„U ovom trenutku sam fokusiran da vlastitu stranku dobro pozicioniram.Nikakvih razgovora o predstojećim izborima u Beogradu još nije bilo koaliciji sa strankama iz vladajuće koalicije, ni neformalnih. Prvo moramo da razgovaramo sa Srpskom naperednom strankom. Moja stranka nema šta da izgubi, jer nemamo nikakvu vlast u Beogradu“, rekao je Ljajić.

Po njegovim rečima , u Vladi nije bilo razgovora ni o izborima u Beogradu niti o eventualnim parlamentarnim izborima, a on – kako je rekao- ne vidi potrebu za vanrednim parlamentarnim izborima.

Govoreći o više puta najavljivanonm povećanju penzija i plata u javnom sekturu, Ljajićč je rekao:

„Na Vladi se razgovara često o ekonomskom delu, ali nema još te matematike koji će procenat biti, a ja sam siguran da će do tog povećanja doći“.

Upitan zašto se najavljena povećanja predstavljaju kao nagrada, kad su reforme oročene do kraja godine i građanima se samo vraća deo koji im je oduzet, od odgovorio da „niko nije uradio drage volje kada je smanjivao plate i pentzije“.

„Suština je da moramo da se pružimo koliko nam je jorgan dug i da trošimio onoliko koliko imamo. To povećanje ne bih tumačio kao nagradu već podelu onoga što je zarađeno i ima pokreće u konkurentnosti naše provrede“, rekao je Ljajić.

Govoreći o turizmu, on je izneo podatke da je broj turista iz Kine koji dolaze u Srbiju povećan za 170 odsto u odnosu na prošlu godinu, a bda 50 odsto svih stranih turista dolaze u Beograd.

Rekao je i da će novi Zakon o elektronskom potpisu unaprediti ovakav način poslovanja, jer je do sada samo 5 odsto građana koristilo elektronski potpis

„I do sada smo imali zakon o elektronskom potpisu, ali je bila komplikovana primena. To je uticalo je da svega 380.000 ljudi koristi elektronski potpis. Zlouprebe se ne mogu preduprediti. Tačno je da se u firmama dešavalo da je vlasnik davao drugima svoj elektronski potpis što je moglo da dovede do zloupotreba.Ovim zakonom se olašava primena elektronskog potpisa upotrebom mobilog teklefona“, rekao je Ljajić.

Objasnio je da je „potrebno je mnogo stvari da se desi da bi neko, ko ukrade mobilni, zlozupotrebio elektronski potpis, a pojednostavljena je procedura a mogućnost zloupotrebe svedena na minimum“.

„Uz elektronski dokument neće biti potrebni i papirni dokumenti. Postojaće mogućnost digitalizacije papirnog dokumenta. Takav dokument ima punovažnost kao i papirni dokument“, objasnio je Ljajič.

Povodom predstojeće posete turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, Ljajić je rekao da „imamo odlične političke odnose, i odlične odnose predsednika Erdogana i Vučića.

„Turski tursti izašli na prvo mesto u kategoriji stranih turista koji posećuju Srbiju, najviše ih interesuje Beograsd. Imamo 175 velikih turskih kompanija iz razlilčitih oblast kojwe su zaniteresovane za Srbiju. Imamo mogućnost da izvozimo u Tursku 5000 tona goveđeg mesa bez carine. A imamo oko 6000 tona goveđeg mesa viška. Zatim, da izvezemo i 15000 tona ulja od suncokreta, 5000 tona soje, 2 puta po 500 tona hrane za životinje…Dok iz Turske uvozimio, uglavnom, voće i povrće“.

Na pitanje kako će dobri odnosi Srbije i turske uticati na Srbiju s iobzirom na udaljavanje Turske od Evropske unije, Ljajić je odgovorio:

„Suviše smo mali da bismo mogli da uitičema u na međunarodne odnose u značajnijem obliku. Moramo da gledamo svoje interese. Nije naše da utičemo na odnose velikih. Oni će se pre ili kasnije izmiriti, a mi dotle moramo da preživimo.Mi ne ne menjamo svoj politički kurs“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari