Ljajić: Zašto svi mogu a Srbija ne može? 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Srbija vrlo transparentno radi da unapredi ekonomsku saradnju sa Iranom, kao što, uostalom rade i sve druge, mnogo razvijenije, zemlje.

Ko bi se mogao dobrovoljno odreći tako velikog i zahvalnog tržišta, kaže za Danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u odgovoru na pitanje da li produbljivanje odnosa Srbije i Irana ugrožava odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Američki Senat usvojio je pre par dana zakon o novom paketu finansijskih sankcija protiv Irana, a u dopisu kongresmenke Edi Bernis DŽonson, upućenom potpredsedniku SAD Majku Pensu, tri dana pre susreta i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, između ostalog, kritikovan je odnos koji Srbija razvija sa ovom državom. „Samo deset dana pre vašeg govora o Iranu, održanom u Vašingtonu 26. marta, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić dočekao je iransku delegaciju predvođenu ministrom spoljnih poslova Muhamedom DŽavadom Zarifom. Srbija aktivno produbljuje diplomatske i ekonomske veze sa Iranom. Nakon bilateralne posete, Beograd postaje dom Iranskom biznis centru za Balkan, sa utvrđenim ciljem uspostavljanja više direktnih letova iz regiona ka Teheranu. Iran aktivno traži investicione prilike u okviru srpske privatizacije. Prošlog novembra predsednica Narodne skupštine Maja Gojković posetila je Teheran radi intenziviranja razgovora s ministrom privrede, rudarstva i trgovine Muhamedom Rezom Nemacadehom. Nadam se da ćete osigurati odgovor predsednika Vučića na pitanje da li njegova vlada namerava da dozvoli iranskim izvorima da investiraju u Srbiju i da uspostavi direktan let od Beograda ka Teheranu“, piše u dopisu kongresmenke potpredsedniku Pensu.

Potpredsednik Vlade Rasim LJajić, međutim, za Danas demantuje navode američke kongresmenke.

– U pismu kongresmenke piše da sam ja u martu dočekao ministra spoljnih poslova Irana, mada ta poseta nikada nije realizovana, pa čoveka ni video nisam, a kamoli dočekao. Tek sada radimo na toj poseti koja treba da se dogodi za nekoliko nedelja – napominje LJajić za naš list.

On, ipak, ističe da je za Srbiju dobro da razvija odnose sa Iranom.

– Iran je bio najznačajniji spoljnotrgovinski partner u Aziji bivšoj Jugoslaviji sa robnom razmenom od 800 miliona dolara. Danas sve države bivše SFRJ imaju manje od 200 miliona. Logično je da postoji ekonomski interes da se vratimo na tržište koje broji 80 miliona ljudi. Drugo, mi nijednog trenutka nismo kršili sankcije koje su uvedene protiv Irana. Kada je najavljeno da je postignut dogovor sa Iranom i da će sankcije biti ukinute, ja sam išao u Iran radi obnavljana ekonomskih odnosa sa tom zemljom. U isto vreme u Iran je doputovala ministarka trgovine Finske sa 100 privrednika. Posle nje je bila austrijska delegacija sa 500 privrednika, a onda su i velike privredne delegacije Nemačke i Italije boravile u Teheranu. I to sve u periodu od tri meseca posle ukidanja sankcija – ističe LJajić za naš list.

On postavlja pitanje po kojoj logici svi oni mogu da rade sa Iranom, a Srbija ne možemo.

– Tačno je da će biti otvoren Trgovinski centar Irana u Beogradu i odavde će pokrivati celi region i to smatram velikom šansom za naše izvoznike. Radi se na otvaranju direktne avio-linije između Teherana i Beograda, što bi svakako doprinelo boljoj ekonomskoj saradnji, ali i povećanju broja iranskih turista. Do tada će se organizovati čarter letovi koji će dovoditi iranske turiste, a do kraja leta imamo ugovorenih 15 čarter letova. Kao što vidite mi vrlo transparentno radimo da unapredimo ekonomsku saradnju sa Iranom, kao što, uostalom rade i sve druge, mnogo razvijenije, zemlje. Ko bi se mogao dobrovoljno odreći tako velikog i zahvalnog tržišta – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari