Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Navodeći da će platforma biti glavni stub na kome će se zasnivati ceo proces dijaloga Kosova i Srbije, Ljimaj nije precizirao da li će njome biti utvrđene „crvene linije“ u dijalogu.

„Biće to jedinstveni stav Republike Kosovo. To će biti dokument koji će biti vodič kosovske državne delegacije, institucija Kosova i tako će Kosovo imati jedinstvenu poruku, jedinstven glas u budućim razgovorima sa Srbijom“, kazao je Ljimaj za radio Slobodna Evropa.

Pregovarački tim Kosova, koji je formiran u Skupštini Kosova u drugoj polovini decembra prošle godine, trenutno radi na pripremi nastavka dijaloga sa Srbijom za šta očekuje i ideje i predloge kao i dokumenta o dosadašnjem toku dijaloga od strane predsednika Kosova Hašima Tačija.

Formiranje pregovaračke ekipe je rezultat stremljenja Vlade Kosova da ojača svoju ulogu u dijalogu sa Srbijom, što politički analitičari na Kosovu vide kao pokušaj smanjenja uloge predsednika Tačija u dijalogu.

Do jačanja ideje o stvaranju pregovaračkog tima došlo je nakon što je Tači izneo ideju o promeni granica, čemu se suprostavljaju premijer Kosova Ramuš Haradinaj, Vlada Kosova i sve stranke zastupljene u kosovskom parlamentu.

Povezani tekstovi