Ljimaj: Takse u skladu sa zahtevom SAD 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Potpredsednik kosovske vlade i kopredsedavajući tima za pregovare sa Beogradom Fatmir Ljimaj ocenio je da bi kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije trebalo da budu deo briselskih pregovora.

On je izrazio nadu da će odluka o taksama biti razmotrena u skladu sa američkim zahtevima, piše danas Zeri. Svaki savet ili predlog iz Vašingtona je bio dobar za nas.

Zato političari vrlo ozbiljno prihvataju savete i predloge naših prijatelja i nadam se da ćemo imati rešenje u skladu sa savetima SAD, izjavio je Ljimaj. Prema njegovim rečima, Kosovo ne iskazuje neposlušnost prema SAD, već želi da pokaže da je nezavisna zemlja. Shvatam da postoje dileme i zabrinutost, ali ni na kakav način se na ovo ne može gledati kao na neposlušnost prema SAD, izjavio je Ljimaj.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri je rekao da su SAD već preuzele akcije prema Prištini, zbog odbijanja Kosova da prihvati zahtev vezan za takse.

Važno je shvatiti zvanični stav SAD, efekte njihovih akcija, suspenziju tehničke pomoći Kosovskim snagama bezbednosti i upozorenja da bi mogla biti suspendovana i druga sredstva. Otkazana je poseta Nacionale garde iz Ajove, zakazana za 17. februar.

Naši odnosi sa SAD su poremećeni, izjavio je Tahiri. On je rekao da je glasao za uvođenje taksi, ali da je došlo vreme za Plan B, koji predviđa suspenziju taksi. Savetnik kosovskog premijera Avni Arifi ocenio je da takse nemaju nikakve veze sa odnosima Prištine i Vašingtona.

Narod Kosova će uvek biti saveznik slobodnih nacija, koje predvode SAD. To savezništvo nije bilo, niti će biti odluka lokalnih lidera. Vera naroda Kosova je rezultat vere u demokratiju i slobodu SAD i vrednosti koje ta zemlja zastupa vekovima. Takse na robu iz Srbije nemaju nikave veze sa našim odnosima sa SAD, naveo je Arifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari