Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar poručili su nakon jučerašnje sednice dveju vlada na Brdu kod Kranja da Beograd i Ljubljana imaju izuzetne političke i privredne odnose, koji se mogu okarakterisati kao najbolji do sada. Kako za Danas navode pojedini učesnici sastanaka, sednica dve vlade odvijala se u „vrlo prijateljskoj atmosferi“, nakon bilateralnog susreta Cerara i Vučića i resornih ministara.

– Premijer Vučić je rekao da najviše poštuje prijateljstva koja su odolela zubu vremena i koja su odolela raznim pritiscima, kakvo je prijateljstvo Srbije i Slovenije. Vučić je pozdravio i ekonomske reforme koje je Slovenija sprovela i obavestio članove slovenačke vlade o merama i reformama koje Srbija preduzima. Važna tema na sednici je bila i tema ujedinjenja mladih sa područja Zapadnog Balkana, jer će to pomoći da se mladi suprotstave negativnim efektima u regionu opterećenom prošlim ratovima i sukobima – preciziraju naši sagovornici.

 Izvori Danasa ukazuju da je bilo reči i o energetici, kao i o slovenačkim kompanijama zainteresovanim za privatizaciju preduzeća u Srbiji, te o kulturnim povezivanjima. Između ostalog, dogovoreno je da se potpiše sporazum o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih nepogoda i drugih katastrofa, memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti mladih i sporta.

– Slovenija će biti najveća podrška Srbiji na putu ka EU, ključna je poruka sa susreta na Brdu kod Kranja, a evrointegracije su bile i najvažnija tema. Slovenija pruža nedvosmislenu podršku i političku i konkretnu jeste glavni utisak učesnika sednica dveju vlada – zaključuju naši sagovornici.

Srpski premijer je izjavio da očekuje pomoć slovenačkih firmi koje su tehnološki naprednije u odnosu na domaće i njihovo učešće u projektima poput Beograda na vodi i pruge Beograd-Budimpešta. Prema Vučićevim rečima, srpske kompanije vide svoje mesto u Sloveniji, naročito u prehrambeno-prerađivačkoj industriji.

– Srbija ne želi i ne vodi „politiku lako ćemo“. Sprovodimo teške i ozbiljne mere. Verujem da će mukotrpan i ozbiljan rad doneti i ozbiljne rezultate.

Premijer Cerar je kazao da je Slovenija otvorena za srpska preduzeća, te da kao članica EU radi na otklanjanju svih eventualnih prepreka koje otežavaju to poslovanje. On je podsetio da u Srbiji posluje 1.300 slovenačkih kompanija koje zapošljavaju 35.000 radnika.

– Slovenija je „prozor“ Srbiji ka EU, ali je i Srbija za Sloveniju svojevrstan „prozor“ ka drugim tržištima, državama i delovima sveta. Slovenija odlučno i čvrsto podržava Srbiju na njenom putu ka EU, što ćemo i dalje činiti – poručio je Cerar.

Marko Polajžer, privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Slovenije u Beogradu, kaže za Danas da tradicionalne dobre odnose između dve zemlje potvrđuje i druga zajednička sednica vlada Republike Slovenije i Republike Srbije. On podseća da je prva zajednička sednica održana u Beogradu oktobra 2013.

– Zajedničke sednice vlada nisu tako česte između dve zemlje, pa je to samo dokaz više da su odnosi odlični i da većih nerešenih pitanja nema, odnosno da se rešavaju. Slovenija je uvek podržavala Srbiju na putu ka evropskim integracijama. Ekonomska saradnja je na visokom nivou, a sigurno ima još mesta za dalje intenziviranje. Srbija za Sloveniju jeste i ostaje bitan ekonomski partner – rekao je Polajžer.

Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka, za Danas kaže da se važnost i značaj održavanja zajedničkih sednica vlada Srbije i zemalja regiona najpre vidi u bilateralnim odnosima, jer se pokazuje da su zemlje na bilateralnom nivou spremne da sarađuju.

– One su osnove za usaglašavanje zajedničkih dogovora. Da bi imale pravi pozitivan efekat, nakon njih treba zaista nešto i uraditi, a za to je neophodan najpre obostran interes i raspoloživa sredstva. Naravno, takvi događaji ne mogu biti oslobođeni manifestacionih efekata koji ih neminovno prate – ukazuje Visković.

On podseća da je Srbija osim sa zemljama regiona imala i zajedničku sednicu vlada sa Italijom, što je znak da takvi sastanci nisu rezervisani samo za neposredne susede nego i šire. Na konstataciju Danasa da još nije bilo zajedničke sednice sa Vladom Hrvatske, on kaže da verovatno nisu sazrele okolnosti za takvo zajedničko delovanje i napominje da je ranije bilo pokušaja kao što je dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera u Beograd 2009.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari