Ljutnja zbog vojske i vizne liberalizacije 1Foto: Fonet

Kosovski predsednik Hašim Tači „prozvao je“ putem Fejsbuka evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana zbog njegove osude „zapaljive retorike pojedinih lidera na Balkanu“…

… dok je, s druge strane, srpski premijer Aleksandar Vučić juče poručio da je „veoma značajno“ ono što je Han rekao.

Tači je, reagujući na Hanov stav da su „neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima se priziva prekrajanje granica“, što je predstavljalo, u najvećoj meri, reakciju evropskog zvaničnika na nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame da ne isključuje mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije „ukoliko nastavi da bledi evropska perspektiva za države regiona“, kazao da „to pokazuje da EU nedostaju vođstvo i vizija u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo“. Kosovski predsednik izneo je i tvrdnju da je „projekat velike Albanije proizvod propagande Srbije, s ciljem da primeni svoj projekat velike Srbije, koji sada gotovo da funkcioniše pred nosom Evropske unije“.

„Diskriminacija i izolacija građana Kosova danas govori mnogo više od monotonih izjava pojedinih zvaničnika EU, koje se ponavljaju od 2000. godine… Nema velike niti male Albanije, ima samo Albanije i ima samo Kosova, bilo bi dobro da EU prihvati ovu realnost i da počne da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu“, tvrdi Tači.

Premijer Vučić je novinarima u Leskovcu, gde je prisustvovao otvaranju dela obnovljene železničke pruge, kazao komentarišući nedavne izjave albanskih i kosovskih političara o „velikoj Albaniji“ da se „radi o dobro koordinisanoj akciji albanskih političara iz Tirane i sa KiM, kao i Albanaca iz Preševske doline“.

– Pitanje je da li to Albanci rade sami ili u koordinaciji sa nekim, možda i sa nekim sa nekog drugog kontinenta, a pitanje je zašto baš sada to rade i koje su njihove istinske namere. Odgovor na to jeste da se sve kreira u saradnji s najmanje jednom tajnom službom, konstatovao je Vučić, naglašavajući da je moguće da svakodnevne izjave o „velikoj Albaniji“ služe da se „ta priča potpuno legitimizuje“.
Predsednik Vlade je istakao da je „zastrašujuće“ što Hana optužuju da reaguje na osnovu naloga Srbije“, kao i da je veoma značajno ono što je evropski komesar rekao.

– Zbunjen sam zbog oštrine Tačijevog napada na EU i Hana, jer je EU reagovala najblaže moguće. Moguće je da EU potcenjuje ono što se događa u Tiranu i u Prištini, te u delu lokalnih vlasti Bujanovca, rekao je Vučić.

Pojedini poznavaoci kosovskih prilika komentarišu za Danas da se Tačijeva retorika može tumačiti kao odraz nezadovoljstva vlasti u Prištini zbog činjenice da Kosovo još nije dobilo viznu liberalizaciju od EU, kao i „priprema terena“ pred parlamentarne izbore, koji mogu da budu održani već u junu.
„EU je jasno stavila do znanja Prištini da nema vizne liberalizacije bez ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a pitanje je kada će i da li će kosovski parlament biti u stanju da to izglasa. Takođe, razlog za Tačijevu ljutnju treba tražiti u činjenici da vodeće države EU, poput Nemačke, nisu dale zeleno svetlo da se u kratkom roku formira vojska Kosova. Najzad, na Kosovu se u poslednje vreme vodi nezvanična izborna kampanja, pa iako se Tači povukao iz stranačkog života kada je postao predsednik, stranka koju je on predvodio i koja mu je i dalje bliska nada se pobedi na parlamentarnim izborima. Stoga, zaoštravanje retorike prema Briselu može da donese poene kod dela birača na Kosovu“, navode naši sagovornici.

Sutra presuda Haradinaju

Sud u francuskom gradu Kolmaru trebalo bi da sutra saopšti odluku o zahtevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, po optužnici za ratne zločine. Neki poznavaoci prilika nezvanično tvrde da je „mala verovatnoća“ da će biti uslišen zahtev Beograda, iako je Srbija poslala nekoliko hiljade stranica sa dokazima protiv Haradinaja. Kosovski parlament je nedavno usvojio rezoluciju kojom se traži bezuslovno oslobađanje Haradinaja i prekid Briselskog dijaloga do ispunjenja tog zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari