Što skorije potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i ukidanje šengenskih viza za građane Srbije cilj je dvodnevne posete Briselu u koju danas odlaze predsednik parlamenta Oliver Dulić i predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić.

Što skorije potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i ukidanje šengenskih viza za građane Srbije cilj je dvodnevne posete Briselu u koju danas odlaze predsednik parlamenta Oliver Dulić i predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić. Oni će se tamo sastati s komesarom za proširenje EU Olijem Renom, evropskim parlamentarcima i predstavnicima Spoljnopolitičkog saveta Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, rekao je za Danas Oliver Dulić.
– Učinićemo sve kako bismo ubedili naše kolege iz Evrope da želimo ubrzane integracije. Moramo intenzivirati rad na uveravanju da smo spremni da potpišemo SSP i da čin potpisivanja izdejstvujemo što pre – rekao je Dulić.
On je naglasio da je cilj da se sagovornicima iz EU predstavi akcioni plan Srbije, koji predviđa sticanje kandidature za članstvo do kraja decembra ili, najkasnije, početkom 2009.
Na pitanje da li je realno očekivati da potpisivanje SSP bude ponuđeno Srbiji pre 11. maja, što ovih dana nastoji da izdejstvuje srpska diplomatija na čelu s ministrom Vukom Jeremićem, Dulić kaže da je to „u ovom trenutku teško reći“.
Podjednako važna kao današnja poseta Briselu, ako ne i važnija, jeste ona koja predstoji sledeće nedelje. Oliver Dulić i Miloš Jevtić odlaze u Holandiju, zemlju koja najupornije osporava potpisivanje SSP sa Srbijom.
– Ta poseta nije zvanična, već je organizovana stranačkim kanalima. Pokušaćemo da uverimo Holanđane da postoji apsolutna politička volja da se Ratko Mladić nađe u haškom pritvoru – kaže Dulić, koji je i član Predsedništva Demokratske stranke, dok je Miloš Jevtić u DS sekretar za međunarodne odnose.
Na pitanje Danasa koliko je zaista uveren da će takvim argumentom uspeti da promeni čvrsti holandski stav da bez pune saradnje s Hagom neme uslova za SSP, Dulić odgovara da je ta saradnja važna ne samo zbog tog sporazuma, već pre svega zbog poštovanja prema žrtvama, kao i da je ovaj stav važno preneti Holanđanima, odnosno „treba pokušati sve što je u našoj moći“.
– O tajmingu za potpisivanje SSP i mogućem pozitivnom ishodu uveravanja naših evropskih kolega da smo spremni za ubrzanje integracija, ne možemo ništa izvesno znati, osim da je potrebno da damo sve od sebe kako bismo ostvarili glavni cilj, a to je sticanje kandidature za članstvo do kraja ove godine – zaključuje Oliver Dulić u razgovoru za Danas.
Da postoji realna mogućnost ubrzanja procesa ukidanja viza za građane Srbije, kako bi se podržale proevropske snage na vanrednim parlamentarnim izborima, jedan je od zaključaka sa sastanka zvaničnika EU u Brdu kod Kranja, koji je održan ovog vikenda. Ali, o potpisivanju SSP, i pored nastojanja šefa diplomatije Vuka Jeremića, nije bilo reči. Stručnjaci za pitanja EU različitog su stanovišta o tome da li je potpisivanje SSP pre izbora realno. Jedni smatraju da je upravo namera za ukidanje viza postavljena jer nije u planu i potpisivanje sporazuma, a drugi tvrde da je SSP takođe u igri, dok bi potpuna saradnja s Hagom, kao što je bio slučaj s Hrvatskom, bila postavljena kao uslov za ratifikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari