Lokalni izbori veliki test za Kurtijevo Samoopredeljenje 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Pripreme za lokalne izbore na Kosovu ulaze u fazu imenovanja kandidata za gradonačelnike i odbornike. Izuzev Samoopredeljenja premijera Aljbina Kurtija, ostale političke stranke su obelodanile imena kandidata. Ovi lokalni izbori biće posebno značajni, s obzirom da je Samoopredeljenje pobedilo na parlamentarnim izborima, ali je ranije veoma loše prošlo na lokalnim – ocenjuje u razgovoru za Danas politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

Sa Šeholijem razgovaramo o tome kako teku pripreme za lokalne izbore na Kosovu, koje je kosovska predsednica Vjosa Osmani raspisala za 17. oktobar.

Prema Šeholijevom viđenju, predstojeći izbori biće veliki test za kandidate vladajućeg Samoopredeljenja. On kaže da ćemo na neki način videti da li je Kurti zapravo održao tu masu pobede ili će biti drugačije.

– Po onome koliko možemo do sada da vidimo i u Institutu za afirmaciju međuetničkih odnosa, Kurti ce pokušati da jakim kandidatima preuzme vlast u opštinama kao što su Priština, Podujevo, Kamenica, Prizren, Peć i još neke manje opštine. Da li će uspeti u tome ostaje da se vidi – navodi Šeholi.

Urednica portala Kossev iz Kosovske Mitrovice Tatjana Lazarević kaže da lokalni izbori još uvek nisu dominantna tema za kosovsku javnost, pre svega zbog otvorenog vremenskog toka koji još uvek teče do sredine avgusta za prijavu kandidata. Prema njenim rečima, premda su kandidati stranaka za kandidate za gradonačelnike manje više poznati za većinski albanske opštine, liste su još uvek otvorene.

– Očekivano, Srpska lista, odnosno većinski srpske sredine nisu istakle svoje kandidate, za očekivati je da to učine pred istek roka, do 16. avgusta. Drugo, sezona je godišnjih odmora i za sada ovo leto još uvek nije politički „vruće“ na Kosovu kao prethodna. Treće, tema lokalnih izbora se inače predstavlja, na žalost, kao politički, a potom i medijski, manje atraktivna u odnosu na centralne. I četvrto, politički akteri i predstavnici institucija su ti koji, posebno na žalost, diktiraju dinamiku komunikacije sa novinarima – objašnjava Lazarević.

Ona dodaje da su pomenuti akteri i predstavnici institucija prema nepisanom pravilu uglavnom nedostupni novinarima za propitivanja i istraživanja. Lazarević navodi da je, iako Srpska lista nije istakla svoje kandidate formalno i vidljivo, to trenutno jedna od primamljivijih čaršijskih tema.

– Glasine uveliko kruže i još jednom „sve se zna“, a prema glasinama, većih iznenađenja neće biti, ali hoće nekih kozmetičkih kadrovskih promena i rokada – ukazuje Lazarević.

Podsetimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je sredinom juna, posle konsultacija sa političkim strankama, lokalne izbore na Kosovu za 17. oktobar, objavila je RTK, a preneo Fonet. Istom odlukom, Osmani je naložila Centralnoj izbornoj komisiji da preduzme sve neophodne radnje za organizaciju i održavanje lokalnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari