LSV: Banat se trese od zemljotresa, a Rusi plaćaju rudnu rentu samo tri odsto 1Foto: LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je nadležne u Naftnoj industriji Srbije da saopšte javnosti da li jučerašnji zemljotres u okolini Kikinde ima veze sa metodama bušenja nafte koje primenjuju.

U saopštenju LSV-a se navodi da je poznato da NIS u procesu bušenja koristi hidrauličko frakturiranje koje je nedozvoljeno u većini država Evropske unije.

„To je postupak drobljenja stene uz pomoć hidrauličke tečnosti pod visokim pritiskom. Voda, pomešana sa peskom i hemikalijama, ubrizgava se u bušotinu i dovodi do pojava malih pukotina kroz koje teku nafta, gas i druge materije. Stručnjaci tvrde da ova metoda bušenja često dovodi do pojave indukovanih zemljotresa“, precizira se u saopštenju.

Nakon privatizacije NIS-a, Gasprom njeft je počeo sa primenjivanjem ove metode, kako bi izvukli što veću količinu nafte, dodaje LSV. Metoda se pretežno primenjuje pri kraju eksploatacije, kako bi se kapacitet bušotine maksimalno iskoristio.

„Ova masovna eksploatacija nafte obavlja se i zato što je na snazi Uredba Vlade Srbije kojom je Rusima dozvoljeno da rudnu rentu plaćaju tri, umesto sedam procenata, koliko je predviđeno zakonom. Građani Vojvodine postali su žrtve Energetskog sporazuma. Svakodnevno se uništava priroda, zagađuje životna sredina, a moguće je i da su zemljotresi u Banatu posledica načina rada ruske kompanije. Kada se pogleda mapa zemljotresa, jasno se uočava podudarnost mesta na kojima se vrše bušenja pomenutom metodom“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari