LSV: Da li je Beograd ispred svih? 1Beograd Foto: Miroslav Dragojević

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da razlika u visini budžeta Beograda i Vojvodine dovodi u pitanje ustavnu odredbu da su svi građani Srbije jednaki.

LSV navodi da će ove godine Beograd raspolagati sa 100,4 milijarde dinara, a Vojvodina sa svega 63,6 milijarde, iako bi logika zdravog razuma nalagala da bude obrnuto, jer u Vojvodini živi 1,93 miliona stanovnika, a u Beogradu 1,65 miliona. Dodaje se da u prilog logike idu i ustavna i zakonska rešenja, koja Beograd smatraju lokalnom samoupravom, a Vojvodinu pokrajinom sa autonomnim ingerencijama, koja finansira nadležnosti koje ima.

Liga ističe da je stanje još gore kada se u obzir uzme činjenica da 60 odsto budžeta Vojvodine čine transferna sredstva, koja samo prođu kroz pokrajinsku kasu kako bi završila kod zaposlenih u javnim preduzećima koja su pod ingerencijom Republike. Tako dolazimo do podatka da se za rešavanje problema građana Vojvodine odvaja 40 dinara dnevno, a za potrebe građana Beograda 160 dinara.

LSV podseća da zbog nedostatka sredstava ne može da se reši problem obilaznice i vode u Zrenjaninu, magistrale u Banatu, kanala u Vrbasu ili čistog vazduha u Pančevu, ali ima novca za raspevanu fontanu na Slaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari