LSV: Da li Tenis odlaže dolazak? 1Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da saopšti da li je tačno da je nemačka kompanija Tenis ponovo odložila početak investicije u Srbiji, kako su to ovih dana objavili pojedini mediji.

„Da li je moguće da kompanija kojoj je dato 5.000 hektara u dugoročni zakup na 30 godina u Kikindi i Zrenjaninu, već drugi put odlaže početak rada, ovaj put uz obrazloženje da u Evropi vlada svinjska kuga i da je Komisija za investicije odobrila pomeranje roka za još godinu dana“, upitao je LSV u sapštenju.

Ta stranka je navela i da je nedopustivo da dolazak tog mesnog giganta već tri godine bude obavijen „velom ćutanja“ i da se informacije o njegovom dolasku saznaju sporadično iz medija.

Liga je upitala da li će vlast promeniti pristup ako investicije Tenisa budu 100, umesto najavljenih 400 miliona evra, i ako umesto 25 otvori tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 zaposli 250 radnika.

U saopštenju je LSV upitao i zbog čega se ugovorom ne bi definisalo da Tenis kupuje tovljenike od domaćih kooperanata ili da bar od njih kupuje hranu.

Liga je dodala i da je obaveza Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu da zaštite vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu, kao i da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari