LSV: Država toleriše ekstremizam 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da se 73 godine posle pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu mora snažno ukazati na sve pojavne oblike desnog ekstremizma na našim prostorima, kaže se u današnjem saopštenju.

Liga ističe da se porazom ideje “krvi i tla“ očekivalo da će zauvek biti sprečeno delovanje ekstremista na svim svetskim meridijanima.

Krajem XX i početak XXI veka Balkan je postao poprište sukoba u kojima je, najčešće, pogrešno ime ili prezime značilo ugrožavanje života, proterivanje, zatvaranje u logore…, saopštila je LSV

Patriotizam se predstavljao kao vrhovni ideal, a ratni zločinci su slavljeni kao heroji.

U zamljama bivše Jugoslavije, danas, dominira politika revizionizma, koja za cilj ima relativizaciju svega što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

U Srbiji su rehabilitovani Draža Mihailović i četnički pokret, koji je bio u otvorenoj kolaboraciji sa Hitlerovim nacizmom i Musolinijevim fašizmom, saopštila je LSV.

U toku je sramotni postupak za rehabilitaciju kvislinga Milana Nedića, predsednika marionetske fašističke srpske Vlade u Drugom svetskom ratu.

Slični procesi sprovode se i u Hrvatskoj, u kojoj se kriminalizuje uloga partizanskog pokreta, a ustaški pokret se predstavlja kao patriotski, kaže se u saopštenju.

Protagonisti politike desnog ekstremizma suoačavaju se sa smešnim sudskim postupcima, koji traju godinama, a kada se i završe, presude su ili oslobađajuće ili su kazne simbolično niske.

Država Srbija toleriše ekstremističko ponašanje Vojislava Šešelja, koji je pred sudskim mehanizmom tribunala u Hagu osuđen na deset godina zatvora, zbog progona nesrpskog stanovništva u Vojvodini, saopštila je LSV.

Tolerisanje politike Vojislava Šešelja ponižavajuće je za celu zemlju, ali je pre svega opasno. Šešelj je prvo pretio, a država je ćutala.

U nedelju u selu Jarak je napadnut mladić koji se usprotivio Šešeljevim stavovima. Država opet ćuti. Šta je sledeće?, pita u LSV

Srbija želi da pristupi Evropskoj uniji. Deveti maj je i Dan Evrope. Bez politike jasnog odnosa prema politici mržnje, Srbija neće napredovati na putu ka porodici evropskih nacija.

Ćutanje je odoboravanje, i zato tražimo da ćutanje prestane i da se pokrene snažna i odlučna akcija protiv desnih ekstremista!, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari