LSV: Nećemo više da gledamo kako nam Rusi vade naftu za sitne pare 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da podatak da je Naftna industrija Srbije (NIS) ubedljivo najprofitabilnija kompanija u Srbiji „mora konačno inicirati reviziju Energetskog sporazuma koji je Srbija napravila sa ruskom kompanijom Gaspromnjeft, a na štetu njenih gradjana“.

„Građani Srbije su oštećeni lošim sporazumom sa ruskom kompanijom kada je, zbog političkih prestrojavanja i situacije na Kosovu, NIS ispod svake razumne cene ustupljen Rusima, u zamenu za, kako tvrde političari i analitičari, njihovu pomoć da spreče njegovo odvajanje i nezavisnost“, navodi se u saopštenju LSV.

Ta stranka je apelovala na sve političke faktore da ne polemišu oko toga ko je i zašto potpisao Energetski sporazum i u koje vreme, nego da štetu pokušaju da poprave.

„Nenadoknadive posledice upotrebe nedozvoljenih tehnologija crpljenja, koje koristi ruska kompanja, već su napravile ekološku i materijalnu štetu našoj zemlji. Vreme je da se tome stane na put“, smatraju u LSV-u.

LSV je ocenila da su „Rusi kompenzovali svoje gubitke beskrupuloznom eksploatacijom nafte, dok Srbija trpi zbog niske rudne rente od tri odsto, iako je po zakonu sedam odsto, a u svetu se kreće i do 20 ili 30 odsto.

Podsetili su i da je vrednost NIS-a bila procenjena na 2.2 milijarde evra, a da je prodat za 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa, vrednim oko sedam milijardi evra.

„Mi zahtevamo revidiranje Energetskog sporazuma napravljenog na štetu građana Srbije, a ukoliko to nije moguće onda njegovo raskidanje“, navodi se u saopštenju te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari