Liga socijaldemokrata Vojvodine će u utorak u Skupštini Srbije inicirati formiranje državne komisije za lustraciju, saznaje Danas.

Postavićemo poslaničko pitanje predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić-Dejanović o tome zašto još nije formirana komisija, iako je to predviđeno Zakonom o lustraciji, i zatražićemo da se to konačno dogodi. Predsednica parlamenta Đukić-Dejanović je u zakonskoj obavezi da predloži formiranje posebne komisije koja će se baviti procesom lustracije nad ljudima nad kojima će se ovaj proces primenjivati i tražićemo da nam objasni zašto to do sada nije uradila – najavljuje Aleksandra Jerkov, zamenica šefa poslaničke grupe ZES i portparolka LSV.

Podsetimo, juna 2003, posle usvajanja Zakona o lustraciji, na predlog tadašnje predsednice parlamenta Nataše Mićić bila je formirana takozvana lustraciona komisija, koja međutim nikada nije počela s radom kao što se i sam Zakon, izuzev izglasavanja te komisije, nikada nije ni primenio.

Povodom stava SPS, koji je našem listu saopštio portparol Đorđe Milićević, da je insistiranje LSV u stvari demagogija i vraćanje u prošlost, „jer im izgleda nedostaju program i ideje za sadašnjost i budućnost“, Aleksandra Jerkov ocenjuje da će socijalisti „izgleda, nažalost, propustiti šansu da se zaista promeneô.

– Ne radi se ovde o tome da li je neko za lustraciju ili protiv nje, već da li je neko za to da se zakon koji je na snazi i sprovodi. Oni koji ne žele da se ovaj zakon sprovede, strahuju za sebe ili svoju stranku. Biće mi žao ukoliko ovo što je Milićević rekao bude i konačan stav SPS, jer bi upravo podrškom postupku lustracije socijalisti pokazali da nije tačno da se njihova evropska priroda svodi na ministarske fotelje i članstvo u upravnim odborima – kaže Jerkov.

Zahtev LSV da konačno počne primena Zakona o lustraciji, ali i da se produži njegovo važenje za još deset godina, ovih dana su podržali šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić i LDP, pod uslovom da se usvoji i zakon o tajnim dosijeima, dok su u DS najavili konsultacije unutar koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari