LSV: Vlada puni budžet Beograda 1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da dotacije iz budžeta koje Grad Beograd dobija od Vlade Srbije predstavljaju još „jednu potvrdu potpunog centralističkog funkcionisanja“ koje je uspostavljeno u Srbiji, a od izvršne vlasti zatraženo je da prestane sa forsiranjem Beograda na uštrb ostalih gradova u zemlji.

U saopštenju LSV ističe da kako „Vlada Srbije ne samo da ne prestaje nego i povećava iznose koje iz nedelje u nedelju dotira u beogradski budžet“ dok istovrmeno „svi statistički podaci ukazuju na apsolutnu dominaciju Beograda u odnosu na ostale delove Republike Srbije“.

Region grada Beograda je, po statističarima, jedini razvijeni deo države – svi ostali spadaju u nerazvijene, a među njima sve više prednjači i nekada bogata Autonomna Pokrajina Vojvodina, naglašava LSV.

Vlada Srbije, po oceni LSV, „bez jasnog i transparentnog kriterijuma, redovno pomaže Beograd novcem iz budžeta države, nekada sa 100.000 evra, nekada sa 125.000 evra, a nakon sednice Vlade održane 2. novembra – sa dodatnih 150.000 evra“.

„I sve to u trenutku kada se u Beogradu sprovode megalomanski građevinski projekti, kupuje dodatna bespotrebna praznična rasveta, najskuplje jelke na svetu, besmisleni i neukusni svetleći tuneli i slične vašarske đakonije, a ostali krajevi zemlje se zapuštaju, dodatno osiromašuju, te se ubrzano prazne od ljudi i nestaju“, upozorava u saopštenju LSV.

Ta stranka podseća da se, nasuprot dotacijama glavnom gradu Srbije u kojem voda „curi i iz muzičkih fontana“, istovremeno „u Zrenjaninu ne rešava elementarno životno pitanje, pitanje pijaće vode, Nišu se oduzima gradski aerodrom, a Kikinda muku muči sa naplatom sredstava od rudne rente“.

Iz ovakve politike Vlade Srbije očito je da se „svesno guše svi krajevi zemlje koji ne spadaju u grad Beograd“, navodi LSV i ocenjuje da je takvo ponašanje „protivustavno i protivzakonito, nemoralno i pogubno, a protivno je i duhu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još 2007. godine“.

Tražimo od Vlade Srbije da ovakva politika prestane ili će Srbija postati pustinja, sa samo jednom oazom – Beogradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari