Lunaček: Ostala su još dva uslova 1

Ulrike Lunaček, potpredsednica i izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, navodi za Danas da je na nedavnom sastanku sa kosovskim parlamentarcima apelovala na sve poslanike da nastave ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom što je pre moguće „i objasnila im da u aktuelnoj političkoj atmosferi u EU, kako bi građani Kosova dobili viznu liberalizaciju, važno je da Kosovo što pre ispuni dva preostala uslova“.

„Rekla sam im da Vlada pored ratifikacije sporazuma o demarkaciji treba da ispuni i uslov koji se odnosi na procesuiranje slučajeva korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou“, navodi Lunaček.

Izvestiteljka EP za Kosovo demantuje izjavu kosovske poslanice Valjdete Bajrami za list Gazeta ekspres. „Bajrami me je pogrešno citirala. NJena izjava ne odgovara činjenicama. Nikada nisam rekla da je Vlada Kosova tražila da demarkacija sa Crnom Gorom postane uslov za viznu liberalizaciju sa EU“, poručuje Lunaček.

Ulrike Lunaček ukazuje i da je kosovskim parlamentarcima prenela „kontinuiranu podršku“ Evropskog parlamenta i kada je reč o viznoj liberalizaciji i o evropskoj integraciji Kosova.
Kosovski mediji tvrde da se očekuje da će kosovska vlada parlamentu dostaviti novi nacrt zakona o demarkaciji bez konsenzusa političkih partija. Zamenik ministra za lokalnu upravu Bajram Gečaj naveo je da je premijer Isa Mustafa pozvao opozicione partije da razgovaraju na tu temu, samo ukoliko su spremne na takav sastanak, „bez nametanja bilo kakvih uslova“. Nasuprot tome, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj tvrdi da vlada nema dovoljno glasova kako bi ratifikovala sporazum o demarkaciji. Poznavaoci prilika u Prištini ranije su za Danas izjavili da uprkos teškoćama u procesu usvajanja očekuju da kosovski parlament usvoji sporazum tokom oktobra, kao i da će vladajućoj koaliciji biti potrebni i glasovi poslanika Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari