Lunaček: Srbija zna da EU neće primiti "novi Kipar" 1

Postizanje sporazuma o pozivnom broju +383 za Kosovo je dobrodošao korak napred u procesu normalizacije. Taj dijalog mora da bude vođen po principu dobrosusedskih odnosa i u pravcu pune normalizacije odnosa.

Smetnje su uvek moguće, ali moramo da nastavimo ambiciozno, u interesu svih građana. Evropski mirovni projekat neće biti završen bez prijema šest država Zapadnog Balkana u EU. A implementacija znači sprovođenje svega dogovorenog u briselskom dijalogu. To treba da znaju obe strane, a ne da čekaju da jedna od njih povuče prvi potez, kaže za Danas Ulrike Lunaček, potpredsednica i izvestiteljka za Kosovo Evropskog parlamenta, komentarišući tempo briselskih pregovora Beograda i Prištine.

Naša sagovornica konstatuje da „Srbija zna da EU neće, nakon Kipra, primiti bilo koju drugu državu članicu, čije granice nisu jasno definisane“.

– Stoga, gajim optimizam da će proces dijaloga doneti Srbiji normalizaciju odnosa s Kosovom, šta znači i priznanje Kosova“, smatra Lunaček.

Povodom nedavno objavljenog Izveštaja Evropske komisije o napretku Kosova u evropskoj integraciji, potpredsednica EK ukazuje da je uverena da „građani Kosova zaslužuju da dobiju viznu liberalizaciju za putovanja u trajanju do tri meseca u države EU što je pre moguće“.

– Manjak perspektive za slobodu putovanja koju uživaju građani u ostatku regiona je neprihvatljiv i to treba okončati. Zeleno svetlo EK za viznu liberalizaciju čim budu ispunjena dva preostala kriterijuma je veoma dobra vest. Sada je lopta u rukama kosovskog parlamenta i vlade. To znači da kosovski političari drže „ključ“ za viznu liberalizaciju, što podrazumeva da je nužna ratifikacija graničnog sporazuma sa Crnom Gorom. I, naravno, kosovska vlada mora da ispuni i drugi kriterijum koji se odnosi na postizanje daljeg napretka u slučajevima optužbi na visokom nivou za korupciju i organizovani kriminal. Kao izvestiteljka EP za Kosovo nudim punu podršku i učiniću sve što je u mojoj moći da i dalje pomažem Kosovu na tom putu, navodi Lunaček.

Upitana šta smatra najvećim izazovima za Kosovo, sagovornica Danasa ukazuje da su to već pomenuta ratifikacija sporazuma sa Crnom Gorom i dalji napredak u borbi sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Tahiri: Nismo obarali sporazum

Edita Tahiri, ministarka zadužena za dijalog u kosovskoj vladi, negira za Danas tvrdnje pojedinih medija da je prištinska strana u prošlonedeljnoj rundi tehničkih pregovora sa Beogradom pokušala da „obori“ dogovor o sprovođenju sporazuma o telekomunikacijama. „To je bila spekulacija pojedinih medija. Mi smo obično dosledni kada je reč o implementaciji sporazuma i nikada ne pristajemo da ih ponovo otvaramo ili da ih revidiramo“, kaže Tahiri.

Uslov Srpske liste

Dvojica srpskih ministara u vladi Kosova LJubomir Marić i Dalibor Jevtić poručili su juče da bi kosovska vlada trebalo da donese dekret o uspostavljanju zajednice srpskih opština ukoliko se istinski želi povratak Srba u institucije. Predstavnici Srba na Kosovu zamrzli su prošlog meseca do daljeg učešće u radu vlade i skupštine Kosova zbog donošenja zakona o Trepči. Ministar administracije i lokalne samouprave LJubomir Marić izjavio je za Tanjug da je Srpska lista uvek insistirala na pravilnom sprovođenju sporazuma iz Brisela ali i na realizaciji koalicionog sporazuma.

Popović: Prekid zbog Trampa

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović pozvao je Vladu Srbije da prekine dijalog sa Kosovom i odbaci primenu Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, sve dok ne bude uspostavljena administracija novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari