Lutovac: Građani u DS vide uspavanog džina koji je potreban Srbiji 1Zoran Lutovac Foto: Emil Vas

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas, povodom obeležavanja 30 godina od obnavljanja rada DS, da je ta stranka prva opoziciona stranka nakon obnove višepartijskog sistema u Srbiji, da je za proteklih 30 godina sve vreme stajala uz građane sa kojima je zajedno prošla bombe i ratove, suprotstavila se Miloševićevom režimu, i zajedno se otvarala prema svetu.

Lutovac je na konferenciji za novinare u prostorijama DS-a rekao da mesto na kome se DS danas nalazi „nije odredište nego usputna stanica“, da je cilj da se vrati poverenje građana koji u DS prepoznaju uspavanog džina koji je potreban Srbiji, kao i da je DS postala član Saveza za Srbiju ostavljajući po strani ideološke razlike sa ostalim strankama koje su članice tog saveza, da bi se zajedno suprotstavili vladajućem režimu „koji ne oseća ni stid ni odgovornost koliko je ogrezao u kriminalu“.

„Kada je izgledalo da je opozicija potpuno razjedinjena formiran je Savez za Srbiju (SzS), tako što su razlike između partija ostavljene sa strane i pojavila se nada da je moguće odupreti se teroru koji režim sprovodi nad svim slobodnomislećim ljudima. Po agresivnim reakcijama režima vidi se da je ideja dobra. Kroz SzS i kroz Savez za bojkot pokušavamo i režimu i svetu da kažemo da ovako više neće moći, da borba kroz političke institucije više nije moguća“, kazao je Lutovac.

On je rekao i da će DS podržati heroje društva kao što su novinar iz Grocke „Milan Jovanović kome su zapalili kuću i pokušali da ga ubiju zato što je pisao o lokalnom moćniku, da će podržati uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića, kao i Mariju Lukuć iz Brusa koja je uprkos pretnjama smogla snage da se odupre lokalnom moćniku i da tako zaštiti druge potencijalne žrtve“.

Lutovac je najavio formiranje Građanskog demokratskog kluba, što će biti mesto gde će se voditi debate, kao i formiranje Komisije za finansijsku kontrolu.

„Ako hoćemo poverenje građana moramo svoju kuću da dovedemo u red. Komisija će kontrolisati, pratiti i ocenjivati finansijske tokove u stranci“, rekao je Lutovac.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako ocenjuje što su aktuelne vladajuće stranke prisvojile ideje DS-a iz 90-tih godina, Lutovac je rekao da je „pozitivno što su ideje za koje se DS zalagao trijumfovale, bar retorički“.

„Oni su naše ideje prihvatili retorički, i govore ih iz pragmatičnih razloga, da bi bili prihvaćeni na zapadu, a ne zato što veruju u njih. To je suštinska razlika. Mi kada pričamo o evropskim vrednostima, mi u to zdušno verujemo, a oni kada pričaju, kalkulišu kako da ostanu na vlasti“, rekao je Lutovac.

Lutovac je rekao da će DS 30 godina od obnove rada obeležiti radno, zato što „nema mnogo povoda za slavlje“, kao i da će uskoro biti obeležena 101 godina od osnivanja DS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari