Lutovac i Veselinović u Subotici: Izbori neće biti bez fer uslova 1Foto: SZS - Informativna služba

Zoran Lutovac i Janko Veselinović, lideri Saveza za Srbiju, poručili su večeras na tribini u Subotici da ako nema uslova za fer i slobodne izbore, izbora neće ni biti, kao i to da nema cenkanja oko predloga Stručnog tima „1 od 5 miliona“ da izbori takvi i budu.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, podsetio je da je i on bio jedan od aktera bojkota izbora 1997. godine, rekavši da ta odluka nije bila nimalo laka, ali da je ona dala kredibilitet tadašnjoj opoziciji da izvede promene 2000, navodi se saopštenju SZS.

„Sada smo u sličnoj situaciji – ili ćemo se izboriti za slobodne izbore ili ćemo ih iznuditi bojkotom. Izaći ćemo jedino na izbore koji su slobodni i pošteni, jer oni su naš cilj, a ne bojkot. Naš cilj su najpre slobodni izbori, a potom i normalna Srbija. Došlo je vreme da promenimo Srbiju, zato smo se okupili ovako raznoliki“, rekao je Lutovac.

Osvrnuvši se na nedavno održan okrugli sto o izbornim uslovima, Lutovac je rekao da ništa nismo bliži izborima nego što smo bili pre razgovora.

„Sama činjenica da je vladajuća garnitura razgovarala van parlamenta sa opozicijom, uključujući i akademsku zajednicu i civilni sektor, govori da smo postigli izvesnu prednost, ali mi nećemo da se cenjkamo oko platforme koju je predložio Stručni tim protesta „1 od 5 miliona“, jer mi ne tražimo ništa više od onoga što pripada po ustavu i zakonu svakom građaninu, a to su uslovi da slobodno formira svoj politički izbor i da ga slobodno, tajno iskaže, pa da se ti izbori pošteno prebroje“, rekao je Lutovac.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, rekao je da se nakon godinu dana postojanja Saveza za Srbiju dosta toga promenilo. Podsetio je na sve saveze koji su osnovani na lokalu i na nedavno osnovani Savez za Srbiju za Vojvodinu.

„Najpre su protesti pokrenuti i nisu prestali ni na minus 15 ili plus 30 stepeni. Ljudi prepozanju da je vrag odneo šalu, a da je SZS ključna opoziciona stranka i da bez Saveza neće biti ni izbora“, rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari