Lutovac najavio ponovnu kandidaturu za predsednika DS-a 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac najavio je danas da će se na stranačkim izborima 4. jula ponovo kandidovati za tu funkciju.

Lutovac je za televziju N1 rekao da je u prethodne tri godine na čelu demokrata ispunio sva svoja obećanja, te da je uspeo da odbrani stranku od nasrtaja (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića „spolja i iznutra“.

On je obećao da će na predstojećim izborima u DS-u obezbediti fer i pošteni uslovi za sve koji se kandiduju, dok je, sumirajući svoje rezultate na čelu stranke i razloge zbog koji traži poverenje za novi mandat, istako da je uspeo da „sačuva instituciju koja je stara više od 100 godina“.

„DS je najpre uspela da se odbrani od nasrtaja Aleksadra Vučića spolja i iznutra“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, ljudi u stranci koji su „pravili štetne prakse“, želeli da se odluke donose mimo organa stranke, u uskom krugu ljudi, i težili saradnji sa režimom, više nisu tu.

„Sve što sam obećao je urađeno. Promenili smo krvnu sliku DS, odnos prema politici“, naveo je Lutovac.

On je odbacio medijske spekulacije o utapanju demokrata u Stranku slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa.

„Nula je dug prema Dragan Đilasu. DS odavno nije dužna Đilasu. On se odrekao kamate i to je to. Odavno nemamo nikakav odnos u tom smislu, a o tome se još priča u režimskim medijima, da bi se pokazalo da saradnja sa SSP nije prirodna već uslovljena“, istakao je Lutovac.

On je rekao i da je saradnja sa SSP-om dobra, ali da je to i dužnost DS-a, jer demokrate, kako je rekao, od početka rade na tome da se svi relevantni akteri u opoziciji okupe ili oko jedinstvenog ili oko sinhronizovanog nastupa na izborima.

Prema njegovim rečima, da li će do tog jedinstvenog ili sinhronizovanog nastupa doći, zavisi od dijaloga o izbornim uslovima koji se trenutno vodi uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Lutovac je rekao i da su besmisleni paralelni razgovori koje predsednik parlamenta Ivica Dačić i predsednik Aleksandar Vučić vode sa strankama koje će svakako izaći na izbore.

Dodao je i da kada imate dve strane, ne može jedna da bude i medijator, već to mora da bude neko treći – a u ovom slučaju je to Evropska unija.

„Ni njima ni nama nije sporna EU. Njima retorički, a nama suštinski. Mi idemo ka Evropi a oni idu u rikverc, to je suština njihovog opstanka na vlasti“, ocenio je lider demorkata.

On je rekao je i da se DS neće odazvati eventualnom Vučićevom pozivu na razgovore o Kosovu, jer je to, kako je ocenio, pokušaj predsednika da naknadno legitimiše to što je faktički već priznao Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari