Lutovac: Nema cenkanja o izbornim uslovima 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Na osnovu onog što smo do sada mogli da čujemo i vidimo svakako je izvesniji bojkot. Bojkot je najavljen ako ne bude slobodnih i poštenih izbora.

Ne može ih biti pod ovakvim uslovima, kaže u razgovoru za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, odgovarajući da pitanje da li je prema njegovoj proceni izvesniji bojkot predstojećih izbora 2020. godine ili popuštanje vlasti Aleksandra Vučića.

„Birači se ucenjuju, preti im se, zloupotrebljavaju se državni resursi u korist vladajuće stranke, uslovi su potpuno nedemokratski, ogromna većina medija ne informiše građane, nego vrši propagandu u korist dominantne vladajuće stranke. Vreme od 6-9 meseci iz Sporazuma s narodom ističe… ni za pedalj se nismo odmakli od najavljenog bojkota. Podsećam: bojkot nije usmeren PROTIV izbora, nego ZA slobodne i poštene izbore. Dakle, ili će izbori biti slobodni i pošteni ili ćemo u bojkot i izboriti se uz pomoć građana da budu slobodni i pošteni. Bojkot, i uopšte građanski otpor je legitimno sredstvo kad su vam uskraćena prava koja vam pripadaju“, ističe naš sagovornik.

* Kako vidite reakciju opozicione javnosti na zatvoren sastanak sa predstavnicima SNS-a, da li je to što se došli 30. jula na okrugli sto izdaja protesta, ili znak slabosti vlasti?

– Jedan deo opozicione javnosti reagovao je veoma oštro, zbog činjenice da okrugli sto nije najavljen u medijima, dok je jedan deo negodovao što se uopšte opozicija pojavila na okruglom stolu sa ljudima sa kojima „nema o čemu da se razgovara“. Mogu da razumem takve reakcije s obzirom na činjenicu da na jednoj strani živimo u medijskom mraku, a da na drugoj strani građani negoduju zbog profila ljudi iz vlasti koji su bili na okruglom stolu, a koji godinama iritiraju opoziciono javno mnjenje svojim javnim nastupima, svojim činjenjima i nečinjenjima. Drugi deo javnosti, pak, u tome je video uspeh opozicije i građana koji protestuju, jer su naterali vlast da prizna činjenicu da ne postoje uslovi za fer i slobodne izbore. Samo učestvovanje predstavnika vlasti na okruglom stolu čija je glavna tema slobodni i pošteni izbori jeste potvrda da takvi uslovi ne postoje. I ne samo to, činjenica da se o tome razgovara u prisustvu predstavnika akademske zajednice i građanskog društva govori o tome da je to opšti društveni problem, problem građana, a ne samo opozicije.

Ne bih da budem advokat organizatora, ali oni su želeli da izbegavanjem medija na okruglom stolu izbegnu ustaljenu praksu da se učesnici obraćaju medijima i biračima, a ne sagovornicima. Time su hteli neposredniju i direktniju komunikaciju. Ono što je svakako trebalo učiniti jeste da se o održavanju okruglog stola obavesti javnost, jer nema nikakvog razloga da se bilo šta krije u vezi sa tim.

Što se odnosa prema ljudima koji protestuju tiče mogu samo da kažem sledeće: zajedno smo u borbi za normalizaciju Srbije i u tome moramo da budemo istrajni. Moramo da verujemo jedni drugima i da budemo solidarni. Samo tako možemo osloboditi zarobljeno društvo i državu.

* Očekujete li na sledećem okruglom stolu – sa predstavnicima vlasti – dolazak nekog EU zvaničnika?

– Očekujem da se predstavnici EU ponašaju u skladu sa izveštajem Evropske komisije koji ukazuje na mnoge probleme u našem društvu i državi. Zbog toga smo na ulicama više od sedam meseci. Očekujem da se predstavnici EU zalažu za evropske vrednosti i da ne podržavaju antievropsku politiku vlasti.

* Šta bi za vas značilo da je okrugli sto bio uspešan?

– Nezavisni eksperti doneli su predloge i preporuke za slobodne i poštene izbore – ne za opoziciju, nego za građane. Ti predlozi su sačinjeni kao njihov doprinos javnom dobru i mi smo ih kao takve prihvatili. Oni se mogu unaprediti ili dopuniti predlozima Crte, CeSID-a, Transparensija, BIRODI-ja i drugih, ali suština je u tome da se može razgovarati samo o tome na koji način ćemo to onda primeniti u praksi. Dakle, nema cenkanja oko onog što pripada građanima. Ako bude bilo potrebe, izborićemo se za slobodne i poštene izbore jačanjem protesta i bojkotom lažnih izbora.

* Sastanak šire opozicije nakon okruglog stola sazvao je SZS. Kako vidite to što se opozicija van SZS uvek odazove kada se desi neki potres na sceni, dok u međuvremenu stalno ističe razlike u odnosu na SZS?

– SZS otkako je osnovan pokušava da napravi jedinstveni opozicioni front baš zbog toga što su u pitanju interesi svih građana. Postoji stalna komunikacija sa potpisnicima Sporazuma s narodom kojeg osim SZS čine i druge opozicione stranke, pokreti i pojedinci. Mislim da je dobro da postoje susreti i konsultacije cele opozicije jer su u pitanju interesi svih aktera, ali i svih građana Srbije i tu ne bi trebalo da bude prostora za insistiranje na razlikama.

* Da li postoji mogućnost da DS, kao Ujedinjena DS, dakle sa ZZS i SDS, donese samostalnu odluku da učestvuje na izborima?

– Ujedinjena DS se rukovodi pre svega javnim interesom, interesom svih građana, a to je u ovom trenutku zajednički nastup opozicije u borbi za normalizaciju Srbije. Istovremeno, DS je spremna za vreme kada normalizujemo Srbiju, kada dođe vreme za naše razlike i posebnosti.

* Verujete ili da se Vučićev legitimitet ne može osporiti na parlamentarnim izborima, ili je Marko Uljarević iz IPSOS-a u pravu kad tvrdi da je to moguće jedino na predsedničkim?

– Vučić svakodnevno osporava sopstveni legitimitet neprimerenim i vanustavnim ponašanjem. NJegov legitimitet osporava većina građana Srbije koja do sada nije imala prilike da se preko dobro organizovane opozicije tome suprotstavi. Nadam se da je došlo vreme da opozicija načini sve neophodne korake koji će voditi ka tome. Da biste bili uspešni na predsedničkim izborima najpre morate da pokažete kredibilitet i da zadobijete poverenje građana jasnim i odlučnim stavom prema slobodnim i poštenim izbornim uslovima.

Rejting i rad

* Kako komentarišete to što je SNS po anketama koje se objavljuju u javnosti i dalje na 50 odsto i preko?

– Ne bih da se bavim merenjima rejtinga, nego radom na terenu. Moramo da imamo obučene i motivisane aktiviste koji će biti spremni da dopru do građana, oslobode ih straha i pokažu im da ima nade za promene. Opozicija bi morala da bude jedinstvena, čvrsta i uporna da obezbedi slobodne i poštene izbore i da bude spremna za njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari