Lutovac opet u trci za predsednika, traže se novi potpredsednici 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke koja se održava danas (subota) u Beogradu glavna tema biće usvajanje novog Statuta stranke, kao i zakazivanje radne i izborne skupštine na kojoj će se birati novog rukovodstvo.

Početak sednice zakazan je za 14 i 30 sati i održaće se u Sali Dorćol platza. Izbori za predsednika, potpredsednike stranke i članove Glavnog odbora trebalo bi da budu zakazani na ovoj sednici a aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac rekao je za Danas da će se kandidovati ponovo za tu funkciju.

„Kandidovaću se ponovo za predsednika i tražiti podršku da nastavimo sa politikom koja je potpuno posvećena javnom interesu, jasnom političkom profilisanju i kadrovskom osnaživanju stranke.

Sednica GO biće nastavak reformi – između ostalog novi Statut bi trebalo da organizaciju učini funcionalnijom i efikasnijom i da je prilagodi novim okolnostima. Na GO ćemo odlučiti i kada će biti zakazane radna i izborna Skupština“, rekao je Lutovac za Danas uoči održavanja sednice.

Kako nezvanično saznajemo iz krugova bliskih demokratama, cilj ovih izbora jeste da se popune upražnjena potpredsednička mesta i mesta u Glavnom odboru koja su zauzimali članovi koji su prošle godine istupili iz DS zbog nesuglasica sa rukovodstvom.

„Ne bi trebalo da bude većih iznenađenja na ovim izborima odnosno očekuje se da predsednik stranke ostane Zoran Lutovac, a njegova zamenica Dragana Rakić. Nema mnogo zainteresovanih za te pozicije već će se popunjavati potpredsednička mesta koja su ostala upražnjena kada su stranku napustili Dragoslav Šumarac i Aleksandra Jerkov“, smatraju naši izvori.

Jedina nesuglasica na predstojećoj sednici GO mogla bi se pojaviti oko datuma održavanja izborne skupštine.

Kako je zamenica predsednika DS Dragana Rakić ranije rekla za Danas, od nekoliko datuma koji su u opticaju najizglednije je da bi izborna Skupština mogla da se održi u julu, pre sezone godišnjih odmora.

Ipak, među članstvom stranke ima i onih koji misle da bi stranačke izbore trebalo održati već tokom juna, jer se na ovo dugo čekalo i treba otpočeti pripreme za republičke izbore, kako saznaje Danas.

Na izbore u DS se dugo čekalo zbog pandemijskih mera, kako je ranije rekla Rakić, ali i kako bi se „stišala“ bura oko raskola koji se dešavao prošlog leta.

Tada su naime, pomenuti potpredsednici DS – Dragoslav Šumarac i Aleksandra Jerkov napustili stranku, zbog neslaganja sa aktuelnim rukovodstvom. Od tada, demokrate imaju samo jednog potpredsednika – Dejana Nikolića, a ostala potpredsednička mesta su upražnjena.

Prema aktuelnom Statutu stranke, DS ima pet potpredsednika što bi značilo da će se birati još četvoro članova na ova mesta, iako za sada nije poznato da li su novim Statutom planirane neke izmene u ovom delu.

Nakon što je grupa, sada već bivših demokrata, okupljena oko Branislava Lečića, pokušala da preuzme vođenje stranke uspostavljanjem paralelnih stranačkih organa, više istaknutih demokrata napustilo je ili isključeno iz stranke.

Osim Šumarca i Jerkov, među njima su bili i Vida Ognjenović, a zbog „pobune“ je predsednik DS Zoran Lutovac iz stranke isključio i Balšu Božovića, Radoslava Milojičića Kenu, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića.

Nakon što su nezadovoljni članovi otišli iz stranke, u više navrata je pominjano da bi izborna skupština DS trebalo da se održi, a predsednik Zoran Lutovac je insistirao da tome treba da prethodi usvajanje novog Statuta na osnovu koga će se sprovoditi izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari