Lutovac predsednik i posle ujedinjenja? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Skupština ujedinjenja Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju trebalo bi najverovatnije da se održi do 15. decembra i tada će biti izabrano novo rukovodstvo ujedinjene stranke koja će u pravnom smislu nastaviti da živi samo pod imenom Demokratska stranka.

Izvori Danasa tvrde da je Zoran Lutovac, aktuelni predsednik DS, za sada najozbiljniji kandidat i za predsednika te nove ujedinjene stranke. Saznajemo i da će Glavni odbor te nove stranke biti ojačan novim licima i osobama srednje generacije koja su do sada nedostajale, nakon razaranja stranačke infrastrukture.

Do skupštine stranke u decembru, tvrde izvori Danasa, ići će proces ujedinjenja opštinskih odbora koji su započeti ujedinjenjem odbora na Vračaru.

Vračarska tri odbora sačinila su i inicijativu koju su prosledili svim odborima i u kojoj se predlaže da Skupština ujedinjenja bude održana 15. decembra. Sagovornik Danasa kaže i da bi uskoro trebalo da usledi i ujedinjenje poslaničkih klubova Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke u Skupštini Srbije.

Na pitanje da li će SDS i ZZS nastaviti da egzistiraju (ZZS ima poslanika u okviru kluba DS-a), izvor Danasa kaže da je najverovatnija opcija da će te stranke ujedinjenjem u veliku DS prestati da postoje, a izborom novih stranačkih organa biće anulirano i aktuelno rukovodstvo sadašnje Demokratske stranke, kao i rukovodstva SDS i ZZS.

Izvori Danasa navode i da su u međuvremenu rešeni tehnički problemi o blokiranim i neblokiranim računima DS.

„Velika DS imaće jasnu politiku okrenutu evropskim integracijama, borbi za demokratiju i ljudska prava. Politički će biti smeštena na levom spektru i biće socijaldemokratskog karaktera“, kaže izvor Danasa.

Dušan Kostadinović, predsednik IO DS, kaže, međutim, da njegova stranka nije upoznata sa inicijativom odbora sa Vračara, niti je konsultovana oko njenog pokretanja.

„Procesu ujedinjenja DS pristupamo ozbiljno i odgovorno i naš cilj je da dobijemo novu, snažnu proevropsku snagu koja će novim ljudima i novim idejama na pravi način odgovoriti izazovima sa kojima se Srbija suočava. Mi se ne ujedinjujemo zbog sebe, već zbog okolnosti u kojima se zemlja nalazi i zato je datum formalnog ujedinjenja najmanje važan. To će se dogoditi kada budemo spremni da građanima ponudimo ono što od nas očekuju, kada otklonimo sve smetnje za ujedinjenje, a u ovom trenutku je prioritet kampanja za bojkot i normalan politički život“, kaže Kostadinović.

Ni u SDS nisu mogli da nam potvrde da će skupština ujedinjenja tri stranke biti održana do 15. decembra. Aleksandar Ivanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke, podseća za Danas da su SDS, DS i ZZS potpisale Sporazum o ujedinjenju kojim je definisano formiranje zajedničkih organa i stvorena pretpostavka da će se na lokalu odbori tri organizacije udružiti.

„To se upravo dešava širom Srbije. Na zajedničkim organima će biti definisan trenutak konačnog ujedinjenja i stvaranja jedne stranke. Lično mislim da je od izuzetnog značaja da se i taj konačni čin stvaranja velike DS desi što pre, jer će svaki opozicioni savez u kome se nalazi velika Demokratska stranka, koja i dan-danas jedina ima stranačku logistiku i infrastrukturu u celoj zemlji, biti značajno jači i u prilici da sruši ovaj autokratski režim. Stvaranje velike, jasno evropski orijentisane DS je i garant u kom pravcu će se Srbija kretati i nakon pada ovog režima. Taj put nedvosmisleno mora biti EU, kao velika porodica uređenih, demokratskih i civilizovanih zemalja u kojima vladaju zakoni, a ne volja jednog čoveka“, objašnjava Ivanović.

U Zajedno za Srbiju kažu da ujedinjena Demokratska stranka nije cilj, već sredstvo da se dođe do pristojne zemlje.

„Zajedno za Srbiju pitanje stvaranja velike ujedinjene Demokratske stranke doživljava kao opredeljenje da idemo u korak sa potrebama društva, tako što ćemo stvoriti snažnu prozapadnu političku opciju, koja će uz podršku građana i svih segmenata društva napraviti modernu zemlju. Dakle, to nije pitanje rokova i sitnog političkog računa. Potrebne su nam nove politike i novi ljudi kao i normalan finansijski život stranke kao tehnički preduslov za definitivno ujedinjenje. Tom poslu pristupamo najsavesnije i najbrže što je moguće“, kažu u ZZS i dodaju da je cilj da se dođe do stranke koja će građane Srbije pozvati u zajedničku borbu za dobar, civilizovan život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari