Lutovac: Predstavnici EU da se aktivno uključe u posredovanje za stvaranje uslova za fer izbore 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas Evropsku uniju da se „aktivno uključi u posredovanja u stvaranju uslova za poštene i slobodne izbore“ u Srbiji, „poput onog u Severnoj Makedoniji ili u Crno Gori“.

„Razgovori koje smo do sada imali i na kojima smo već učestvovali nisu bili suštinski usmereni ka tome, više su bili fingirani, pre svega u želji vlasti da se prikaže kao neko ko stremi normalizaciji odnosa, ko želi da prikaže odnose boljim nego što jesu“, rekao je predsednik DS Zoran Lutovac, na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, „razgovori – da, ali razgovori sa jasnom agendom, sa merljivim, proverljivim rezlutatima i sa dobrom voljom i posredovanjem EU, jer samo takvi razgovori imaju smisla“.

DS, rekao je Lutovac, „još jednom poziva predstavnike EU da zajednički radimo na tome da stvorimo pretpostavke i uslove za demokratizaciju Srbije“.

Lutovac je istakao i da DS smatra da bi spoljna politika Srbije trebalo da počiva „na jednom stubu – na EU“.

„Dobri odnosi sa drugima se podrazumevaju, ali nikako se ne mogu stavljati u istu ravan sa našim odnosima sa EU, naročito jer je naš spoljnopolitički prioritet, koji niko nije doveo u pitanje, integracija u EU“, rekao je Lutovac, navodeći i da smo svedoci da je proces pridruživanja usperen i zapravo zaustavljen.

Kako je dodao, razlog je jasan, „vlast nije zaintersovana da uspostavi vladavinu prava i nezavisno sudstvo“, bez čega, kao i slobodnih medija, ne može biti slobodnih izbora.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, on je naveo da već osam godina država „tumara“.

„Posle svakog spoljnopolitičkog kontakta Aleksandra Vučića, nekad premijera, nekad predsednika, svi pitaju – gde se Srbija nalazi na tom putu, koji je to spoljno politički put“, rekao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari