Lutovac: Prvi korak ka jednoj organizaciji 1Foto: FoNet Ognjen Stevanovic

Ujedinjenjem Demokratske stranke, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stranke, napravili smo tek prvi korak ka potpunom ujedinjavanju.

To znači da sve tri stranke i dalje postoje formalno pravno, dok se ne budu stekli uslovi i ne bude postavio osnov za potpuno utapanje i, opet, formalno pravno, pravljenje samo jedne stranačke organizacije – kaže za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, u odgovoru na pitanje, šta praktično znači ujedinjenje ove tri partije u jednu, ukoliko i dalje postoje sve tri stranke nezavisno.

Predsednik DS za naš list objašnjava da ujedinjenje navedene tri partije nije prosta koalicija stranaka, poput Saveza za Srbiju, recimo, već, ponavlja, da je ujedinjenje tek prva faza do pravljenja jedne stranke. To će u praksi značiti da će on, Zoran Lutovac,kao lider Demokratske stranke, biti stalni predsedavajući predsedništvom, čiji će članovi biti predsednik Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović i Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke.

– Takođe, unutar našeg ujedinjenja, članovi predsedništva biće i potpredsednici sve tri stranke. Demokratska stranka, kao i Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratska stranka, imaće svoje stranačke organe i dalje, koji će funkcionisati nezavisno od čina ujedinjenja, ali ćemo raditi u bliskoj koordinaciji i na taj način donositi buduće političke odluke – ističe Lutovac.

Sagovornik Danasa ponavlja da ovde nije reč o koaliciji poput one koja je postavljena u Savezu za Srbiju, a u odgovoru na pitanje Danasa, kada će doći po potpunog ujedinjenja, odnosno gašenja ZZS i SDS, odgovara da to, političko pitanje, u ovom trenutku, nije relevantno.

– Važno je da smo se mi dogovorili o ujedinjenju, da smo napravili taj prvi korak, a kada će o formalno pravno postati samo jedna stranka, politički trenutno nije važno – ističe Lutovac.

Na pitanje zbog čega u Predsedništvu ujedinjenih stranaka nije Boris Tadić, lider SDS, Lutovac kaže da je takav bio dogovor unutar partije čiji je Tadić predsednik. Upitan da li se, nakon ujedinjenja, ostaje i dalje unutar Saveza za Srbiju, odnosno da li će se to promeniti uoči budućih izbora, Lutovac odgovara da je odluka o funkcionisanju unutar Saveza za Srbiju važeća i dalje.

– To se pitanje uopšte ne postavlja. Ostajemo unutar SZS. Odnosno, DS ne izlazi iz te koalicije. Ujedinjenje DS samo znači još jači Savez za Srbiju koji će uraditi važan posao na tome da objedini sve političke činioce koji se bore za bazične demokratske vrednosti. Kada te vrednosti budu dostižne, tek onda možemo da govorimo o različitosti političkih programa i opcija – zaključuje Lutovac za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari